Még a sólet is show lett

Akt.:
Tony Curtis korának ünnepelt hőse és szexszimbóluma is volt
Tony Curtis korának ünnepelt hőse és szexszimbóluma is volt
Van, aki forrón szerette. Tony Curtis magas hőfokon égett, habzsolta az életet, falta a nőket, itta a szavaikat, nagykanállal mert az élménydús bőségtálból. A 20. század második felének emblematikus filmcsillagát a világ minden táján megsüvegelték. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

A bronxi magyar–zsidó férfi a nyomasztó gyermekkora után Hollywood hercegeként pávázott. Barátja volt John F. Kennedynek, Frank Sinatrának, Cary Grantnek, gyengéd viszonyt ápolt Marylin Monroe-val, Elvis Presley róla mintázta az ikonikus hajviseletét.

Mátészalkáról emigrált szülők gyermekeként napra pontosan 31 esztendeje, 1985. május 5-én járt először a városban. A Szatmári Múzeum vendégkönyvébe kanyarította: „keresem apám lábnyomát a mátészalkai utcán”. Fenséges szilvapálinka, ízletes sólet, hangulatos cigányzene – mi szemnek, szájnak, fülnek ingere. A szemtanúk, a visszaemlékezők szerint élvezte, hogy ott is körülötte forog a világ. Kiszolgálta az autogramkérők hadát, és a hovatartozását sem restellte, elvégre hatéves koráig csak magyar nyelven beszéltek otthon a szüleivel.

Először a Van, aki forrón szereti című filmmel került reflektorfénybe 1959-ben, amikor Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként alkotott maradandót. Magyarországon a Minden lében két kanál televíziós sorozatban Roger Moore társaként az 1970-es években taroltak.

A mai fiataloknak a Curtis név hallatán inkább a Széki Attila néven anyakönyvezett újpesti rapper ugrik be, aki Majkával időzött el hosszasan a slágerlisták élmezőnyében. A Tony Curtis is felvett név, hiszen Bernard Schwartzként született a majdani színészlegenda. Nyolcvanöt évesen intett búcsút a földi létnek a kétszeres Golden Globe-díjas karakter. Minden lében kanálként szállt a mennybe. Pokolian forrón szerette az életet, melyből egy pici szelet jutott Mátészalkának is. Sose késő ezt felnagyítani – amíg végképp elhomályosítja napjaink Curtise.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés