Hajdú-Bihar

2011.05.01. 17:00

Felújították a kolozsvári híres-neves Mátyás király szoborcsoportot

<p>Nemrég felújították a kolozsvári híres-neves Mátyás király szoborcsoportot, így ismét régi fényében állja a (román) idők csapásait Fadrusz János alkotása.</p>

Sokat átjárok a Partiumba és Erdélybe is, közéleti– és magánemberként egyaránt. Amikor utam a mai Romániába vezet, nem csak huszárként, vagy csillagász-ismeretterjesztőként megyek, hanem a határ menti kapcsolatok építésének reményében is.
Nemrég egy kisebb csoportot vittem Erdélybe, egy kis valódi magyarság-tapasztalásra, Torockó és környékéig menve. Azonban mást is megtapasztalhattunk a szép hagyományok őrzésén kívül: egy kis ravasznak tűnő bosszantást!

 

Sátras kavalkád mögé kényszerült

 

Történt, hogy utunk egyik állomásán, Kolozsvárott, értetlenül láttuk, hogy a felújítás utáni Mátyás király szoborcsoportot csak jócskán takarva csodálhatjuk meg. Ugyanis éppen egy sátras kavalkád mögé kényszerült a szép alkotás-együttes, mivel ravaszul felhúztak elébe egy sor sátrat. A sátras kavalkádnak „köszönhetően” a mellékszobrok és a felirat egyáltalán nem látszik messziről. A nagy sátras rendezvény április 15-én zajlott, mintegy kirakodó-vásárféle valami, sok egyéb programmal.
Gondolom, „véletlenül” építették fel a sátorrengeteget, úgy, hogy az részben takarja el a szobor jó részét.

 

Semmi sem árnyékolhatja be a két ország közös jövőjét

 

Hiába nagy a tér, vagyis elfért volna máshol is a sátorsor, mégis éppen oda építették fel, ahol részben takarta a szobrot, és egy kicsit sem arrébb. Funarhoz (a vehemens magyarellenes volt polgármesterhez) is méltó trükk lenne ez, pedig ő már szerencsére nem polgármester, de a mai szervezők sem szűkölködnek a trükkökben – feltéve, ha tényleg ilyen sanda szándék vezérelte a sátorverőket, és nem véletlen volt a takarás.
Reménykedjünk abban, hogy a sátrakat lebontják a rendezvény után, és semmi sem árnyékolhatja be a két ország közös jövőjét, netán a magyar múltat...

Szoboszlai Endre, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!