Még inkább támogatni a lemaradókat

Nem igazolódott be az állítás, miszerint Kelet-Magyarország nem tudja kihasználni az uniós forrásokat – kezdte hozzászólását Gál István a megyei közgyűlés uniós fejlesztési források hasznosítását elemző előterjesztéséhez a pénteki ülésen.

Megnyugtatónak véli, hogy 2007 és 2013 között hatalmas források állnak rendelkezésre. Török István a hatékony felhasználást hangsúlyozta: a következőkben jobban kell figyelni arra, hogy a beruházások a vállalkozások versenyképességét szolgálják, valódi terméket, értéket teremtsenek. A megyei önkormányzathoz érkezett források jó része, 57 százaléka a debreceni kistérségnek segített, ezáltal arra figyelmeztetett Rácz Róbert, hogy van még hová előmozdulni a megyei települések javára.

Mások úgy értékeltek, jelentős összeg azért is érkezhetett megyénkbe, mert javult a települések pályázatíró képessége. Katona Gyula nehezményezte, hogy bizonyos helységek nem csatlakozhatnak nagyobb városok, így például Debrecen szennyvízberuházásához; maguk építenek szennyvíztisztító telepeket. Nehéz egy-egy uniós pályázat elnyerése egyedül, ezért javasolta a kistérségeken belüli felkészítést, ellenőrzést. Béres László kérte, az ország 48 leghátrányosabb kistérségébe tartozó megyei 5-öt maximálisan támogassák.

Bővíteni az otthonit

Eredményes és törvényes munkát végeztek a megyei önkormányzat által fenntartott szociális intézmények, s az önkormányzat alapította közhasznú társaságok – értékelt Korcsmáros Sándor, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, s a közgyűlés el is fogadta azok 2005-ös tevékenységéről szóló beszámolókat. Korszerűsítésre biztosítottak forrást, új otthon épült például Bárándon, Nánáson és Derecskén is. A felvételt kérők száma azonban igen magas, ezért az otthoni ápolást bővíteni, szélesíteni, támogatni kell.

Díjazás átmenetileg

Elfogadta a megyei közgyűlés a Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet átmeneti díjazásra vonatkozó igényét a pénteki ülésén. Ez év május 1-jétől műtőrekonstrukciót végeznek a szülészeti-nőgyógyászati osztályon, a 130-ból 32 ágyon szünetel a kórházi ellátás. Az intézmény legfeljebb három hónapra, naponta kétezer forint átmeneti díjazást vehet igénybe a döntés alapján.

– Barak Beáta –
hirdetés