Még Kádár János is gyilkosságot emlegetett

Pócspetri így emlékezett a kommunizmus áldozataira
Pócspetri így emlékezett a kommunizmus áldozataira - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Amikor Rákosi Mátyás és kommunista bandája eldöntötte, hogy államosítani fogják az iskolákat, – nekirontva a legnagyobb ellenállónak, a római katolikus egyháznak – tönkreteszik a felekezeti oktatást, és félreállítják Mindszenty bíborost, még nem gondolták, hogy Pócspetrivel, az 1948 kora nyarán ott kirobbant incidenssel milyen ütőkártya kerül a kezükbe. Minderről dr. Szoboszlay György, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai adjunktusa beszélt a megyei honismereti egyesület csütörtöki konferenciáján.

A katolikus egyház elleni szalámitechnika részeként a kommunista párt és az ÁVO már ezt megelőzően is kreált koncepciós ügyeket, katolikus hátterű fegyveres összeesküvéseket vizionálva. Rajk László is feloszlatott legalább 1500 katolikus egyesületet korábban, ám ami június 3-án Pócspetriben történt, az kiváló lehetőséget biztosított az egyház és híveinek a megfélemlítésére.

Ahogy Kenézlőn, Bujon Ajakon, Ramocsaházán, úgy Pócspetriben is tiltakoztak az iskola államosítása ellen, s azon az ominózus napon a hívek a községháza elé vonultak, épp amikor a képviselő-testület az iskola átadásáról tárgyalt. Néhányan be akartak jutni az épületbe, de két fegyveres rendőr az útjukat állta. A dulakodásban elsült az egyik fegyver, halálosan megsebesítve a tulajdonosát. Takács Gábor halálát Asztalos János plébános és Királyfalvi Miklós segédjegyző nyakába varrták.

A legszörnyűbb az volt, hogy a kényszerítés hatására végül mindketten maguk ellen vallottak. Királyfalvit kivégezték, Asztalos János pedig 1956-ban szabadult a börtönből.

KM
hirdetés