Meg kell reformálni a magyar társadalmat

Mátészalka – Immár harmincadik alkalommal rendezték meg a reformáció emléknapját Mátészalkán.


A vasárnapi ünnepség fő momentumai a Kálvin-szobor koszorúzása, az ünnepi istentisztelet, a Milotai Nyilas István-díj átadás, majd Bognár Szilvia népdal­énekes és Kónya István lantművész koncertje volt. Közel ötszázan érkeztek az ünnepségre a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, az egyházmegye, az egyházközségek és az önkormányzat meghívására – tájékoztatta lapunkat Balkánszky Viktor.

Fényt hoz a lelkekbe

Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere rámutatott: miként a 16. században, a reformáció a jelenben is ugyanolyan fényt hoz az emberi lelkekbe. Kovács Sándor országgyűlési képviselő az immár 501 éves reformáció fontosságát hangsúlyozta, s azt, hogy kötelességünk megreformálni a társadalmunkat, önmagunkat, hogy visszatérhessünk arra az útra, amely régen is és ma is megalapozta a nemzetünk hitét és kultúráját.

A Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ színháztermében mondott beszédében Fülöp István egyesületi elnök, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője kiemelte: az 1988-ban elkezdett egyházi és városi megemlékezés kiállta az idő próbáját; 30 év már „bizonyosság a létjogosultságra”.

Dr. Fekete Károly igeszolgálatában a 126. zsoltárból idézett, hálát adva az egyesület munkájáért, a szatmári reformátusok hitet és keresztyén kultúrát megtartó munkásságáért. Dr. Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója presbiterként szólt a közösséghez: „A reformáció nemcsak emlék, hanem családot, közösséget, társadalmat formáló mai valóság.”

Az ünnepség zárásaként Bognár Szilvia népdalénekes, valamint Kónya István lantművész tartott zenei előadást – számolt be a jubileumi történésekről az egyesületi munkatárs.

KM
hirdetés