Még mindig nem fejezték be a baromfiirtást Bács-Kiskunban

Néhány száz szárnyast még nem pusztítottak el a madárinfluenzával fertőzött területen Bács-Kiskun megyében, bár az irtást pénteken hivatalosan befejezték.

A megmaradt állatokat szombaton gázosítják el Szankon – mondta a Független Hírügynökségnek a megyei főállatorvos. Molnár Zoltán szerint a nagyüzemi és a háztáji gazdaságokban összesen csaknem 450 ezer szárnyast pusztítottak el az elmúlt napokban, hogy megelőzzék a kór terjedését.

Saska József szanki termelő a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: a faluban még szombaton is láttak olyan kocsikat, amelyekkel a szárnyasokat gyűjtik össze, az irtás tehát még tart.

Gráf József agrárminiszter korábbi ígérete szerint azok a gazdák, akik elveszítették állataikat, 100 százalékos kártérítést kapnak. A határozatok egy részét már ki is postázták, a pénzt 30 napon belül kifizetik. A kártérítési folyamatban csak az okozhat nehézséget, hogy a termelők nagy része integrátorokon keresztül kapja, és neveli a vágásig az álatokat, így először az állatok tulajdonjogát kell tisztázni.

Péntektől elvileg újra vághatnak Bács-Kiskun megyéből származó szárnyasokat a helyi vágóhidak, a gazdáktól azonban szigorú ellenőrzés után veszik át az állatokat, és a húst csak hazai fogyasztásra engedik forgalomba hozni. Mivel azonban az engedélyeztetés napokig tartó procedúra, eddig sehol sem vágtak le a zárolt területről származó baromfikat és víziszárnyasokat.

Csongrád megyében még csütörtökön is feloldották a vágási tilalmat.
hirdetés