Még mindig szennyezik a Rábát a szomszédok

A wollsdorfi bőrgyár továbbra is súlyosan szennyezi a Rábát vegyi anyagokkal Ausztriában – állítja a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet legutóbbi mérése szerint a habzásért leginkább okolható naftalin-diszulfonátból (mosószer-alapanyagból) a megengedett határérték 13-szorosa van a gyár szennyvízében, amit a folyóba engednek. Ez ellen tiltakoztak vegyvédelmi ruhába öltözött aktivisták Wollsdorfban.

Osztrák és magyar aktivisták műanyag kannákat töltöttek tele a Rába vizével, közvetlenül a wollsdorfi gyár szennyvízkifolyója mellett. A környezetvédők szerint jelenleg itt a legszennyezettebb a folyó.

A habzásért korábban három gyárat tettek felelőssé. Kettőnél már épülnek a szűrőrendszerek, Wollsdorfban azonban semmi sem történt – állítják a környezetvédők.

„2007. január elseje óta, ezt a gyárat 22-szer büntette meg a hatóság azért, mert a szennyvíz kibocsátási határértékeket túllépték. Azt gondoljuk, hogy ez így nem helyes” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace koordinátora.

A Rába-vízzel teli kannákat a wollsdorfi gyár kapujába tették az aktivisták. Később petíciót adtak át a vezérigazgatónak, aki barátságosan fogadta a váratlan demonstrációt. Elmondta, hogy 1,2 millió eurós környezetvédelmi beruházást terveznek, de időpontokról nem beszélt.

Emiatt persze a környezetvédők némileg csalódottan távoztak, azt mondták, addig járnak Wollsdorfba, amíg nem oldódok meg a probléma
hirdetés