Még most is lehet fát ültetni

Ha bőven termő gyümölcsfát szeretnénk, néhány alapszabályt be kell tartanunk az ültetéskor
Ha bőven termő gyümölcsfát szeretnénk, néhány alapszabályt be kell tartanunk az ültetéskor - © Fotó: KM-archív
Tuzsér – A keményebb fagyok beálltáig még lehetőségünk nyílik gyümölcsfákat ültetni, de nem mindegy, hogy miként is tesszük azt.

Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke szolgált néhány jó tanáccsal lapunk kertbarát olvasóinak. Eszerint a fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat választani.

Fontos a talaj minősége

– Ha új kertet szeretnénk, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Ha nincs például őszibarack, akkor az valószínűleg nem él meg az adott körülmények között. A talajminőség egy másik fontos szempont. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen – vélekedett a szakember. Hozzátette: A gyümölcsfa-csemeték beszerzésekor érdemes a nemesítőkhöz közel álló faiskolákhoz fordulni, hiszen itt a hobbikertészeket és a nagyüzemi telepítőket egyaránt ellátják további tanácsokkal.

– Vásárlás után közvetlenül könnyen kiszáradhat a kis fa, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje őket szél. Ültetés előtt akár egy napig is tartsuk vízben, utána pedig többször is bőven locsoljuk meg. Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha szeretnénk trágyázni a földet, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával, mert az bomláskor felmelegszik, és a gyökerek könnyen megfőhetnek – mondta Lakatos Bertalan.

KM-TG


A tövét fel kell kupacolni

Ahol sok talajlakó kártevő (cserebogár pajor, drótféreg, százlábú, stb.) él, ott ajánlatos a megmetszett gyökérzetet talajfertőtlenítő szerrel kevert agyagpépbe mártani, majd úgy állítani a gödör közepébe, hogy a szemzés helye éppen a talaj felszíne felett, a gyökérzet pedig a talajban legyen. Ezt úgy érjük el, hogy ültetés közben a talajt néhányszor, óvatosan megtapossuk és a földet a környező talajszintig feltöltjük. Száraz időben ajánlatos a csemetét kétszer-háromszor alaposan beöntözni. Karózni csak a gyenge suhángokat kell, a koronás csemeték megállnak a saját lábukon! Ezt követően a csemeték tövét fel kell kupacolni, ami a kiszáradástól és az elfagyástól nyújt védelmet. Ahol mezei nyúl, őz, szarvas, vagy vaddisznójárásra kell számítani, ott bekötözéssel kell a csemetéket megvédeni. A frissen ültetett csemeték vesszőit majd csak kora tavasszal kell visszametszeni.

Címkék: , ,hirdetés