Még napokig szivattyúznak Borsodban

Továbbra is több tíz szivattyúval dolgoznak a szakemberek Borsodban. Bár a korábban áradó folyók és patakok már mindenhol visszahúzódtak, a munkák még napokig eltartanak.
A kitelepítettek közül egyelőre senki sem térhetett haza.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két napja már több mint 40 szivattyúval dolgoznak a szakemberek. Vannak még most is olyan épületek ugyanis, amelyeket víz vesz körül. A kis teljesítményű gépek mellett olyanokat is használnak, amelyek akár ötezer liter vizet is át tudnak emelni percenként. Több helyen azonban – a folyók és patakok visszahúzódása miatt – a víz már magától folyik vissza a házak közül – mondta el a Független Hírügynökségnek Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A megyéből az ár- és belvíz miatt kitelepített 112 ember közül még egy sem térhetett vissza otthonába. Azt még nem lehet tudni, hogy a víz mennyi házat tett teljesen tönkre. Eddig Ónodon és Gesztelyen dőlt össze egy-egy épület, szombaton pedig szintén Ónodon megroggyant egy vályogház fala. Innen azonban az ott élők – egy férfi és két gyermeke – nem voltak hajlandóak kiköltözni.

Várhatóan a térségben a napokban már elkezdődik a fertőtlenítés. Ez az ÁNTSZ hatásköre, de a katasztrófavédelem munkatársai is besegítenek, ha szükség van rájuk – tette hozzá Rétközi Ferenc.
hirdetés