Meg ne vakuljunk! – Irány a szűrőbusz!

Szemvizsgálat
Szemvizsgálat
Miskolc – Egy olyan betegség az időskori makuladegeneráció, amelyről a legtöbben keveset, vagy éppen semmit nem tudunk. Pedig: 150 millió embert érint világszerte. Az információs busztúra szombat-vasárnapi állomása Miskolc.  

A betegség szinte ismeretlen legtöbbünk előtt. Pedig az időskori makuladegeneráció – az AMD – az ötven év felettieknél kialakuló vakság elsődleges oka. Óvintézkedésekkel a rizikófaktorok kiküszöbölhetők, a kór megelőzhető.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a fő szervezője annak a busztúrának, amelynek – szombati és vasárnapi – miskolci állomása a Városház téren van. Itt fogadja reggeltől estig a szűrőbusz, illetve szakképzett személyzete az érdeklődőket. (Természetesen díjtalanul.) A világ egyik legismertebb, szemészeti terméket gyártó és forgalmazó cége (a Bausch and Lomb) támogatja a kampánykörutat, amely nemcsak magyarországi városokat érint, hanem bejárja fél Európát.
Érdemes elmenni a vizsgálatra-tájékoztatóra, mint ahogy tették-teszik ezt sokan. Mert: az időskori makuladegeneráció mintegy 150 millió embert érint világszerte, illetve a 65 év feletti európaiak több mint felénél kimutathatók a betegség tünetei. A WHO becslése szerint az AMD előfordulásának gyakorisága a következő néhány évtizedben meg fog háromszorozódni.

SZG

 
hirdetés