Még nem biztos, hogy a H5N1 fertőzött

Az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriuma is megerősítette, hogy egy rendkívül erős fertőzőképességű H5-ös madárinfuenza vírus végzett a házszárnyasokkal Bács-Kiskun megyében – mondta a Független Hírügynökségnek az országos főállatorvos pénteken.

Az elküldött mintákat még vizsgálják a weybridge-i laborban, a következő napokban derül ki, hogy az emberre is veszélyes N1-es altörzs jelent-e meg a hazai szárnyasokban.

A laborvizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Magyarországon megjelent H5-ös vírus 99,6 százalékos rokonságban van az Európa több pontján már korábban megjelent madárinfluenza-vírusokkal – mondta Süth Miklós.

Csütörtök estig 446 015 háziszárnyast öltek le itthon a fertőzött területeken – közölte Süth Miklós. Ez a szám lényegesen már nem lesz nagyobb, bár az elképzelhető, hogy kimaradt egy-két telep a lezárt zónákban – tette hozzá.

A kártérítésről szóló határozatok kiosztását már csütörtökön elkezdték. A gazdák ezekkel az iratokkal kaphatják meg 30 napon belül a leölt szárnyasok után járó pénzt.
hirdetés