Még télelem nélkül várnak…

Metszés - illusztráció
Metszés - illusztráció
A szokatlanul egyhe, egyenesen tavaszias januári idõjárás a mezõgazdaság számára veszélyeket hordozhat

A gyümölcsösökben még nincs nagy veszély, de a hét végére már lehet – ha marad ez a verõfényes, rekordokat döntögetõ meleg. Márpedig az elõrejelzések szerint marad, s ez a hõmennyiség már elindíthatja a gyümölcsfák vegetációját. Ha ilyen állapotukban érkezik meg az igazi tél, ahogy az szintén várható februárban, akkor tényleg komoly károk érhetik az ültetvényeket.

– A szükséges hideghatás elmaradása önmagában is terméscsökkentõ lehet, de ha ehhez társul egy kemény fagy a nedvkeringés megindulását követõen, akkor az súlyos következményekkel járhat – fogalmaz egyelõre feltételes módban dr. Szabó Tibor, az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. tudományos fõmunkatársa.

Különösen a legkorábban virágzó fajok, a csonthéjasok közül is a kajszi fölött gyülekeznek a felhõk az erõsödõ napsütéssel. A meggy törzsén is hosszanti repedések keletkezhetnek a nagy hõingadozástól – ezért is meszelték régen a fák törzsét, mert a fehér szín ezt tompította.

A szántóföldi növényeknél összességében egyelõre nem tartja vészesnek a szokatlanul meleg januári idõjárást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal  növény- és talajvédelmi igazgatója. Dr Szõke Lajos azzal érvel, hogy a sokszor az elõvetemény miatt megkésve vetett, s a szárazság következtében még vontatottan is kelõ õszi kalászosoknak, káposztarepcének az eddigi tavaszias télben és a menetközben kapott kevés csapadék segítségével így volt lehetõségük utólérni magukat. Nincs tehát még veszve semmi. Ugyanakkor a növényegészségügyi problémák kiteljesedésének lehetõsége persze fennáll, de ez nem jelent még a gyakorlatban védekezési kényszert. Inkább arra kell figyelmeztessen, hogy fokozottabban ajánlatos a gazdálkodóknak figyelemmel kísérni a növénykultúráik fejlõdését, egészségi állapotát.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés