Még temetkezési kellékekből kialakított bemutatót is láthatnak majd a temetőlátogatók

Fokozott rendőri jelenlét a temetőknél
Fokozott rendőri jelenlét a temetőknél - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Lesz parkolási díj mentes időszak, hosszabb nyitvatartás, sok-sok rendőr, sőt, még bemutató is.

Az elkövetkező napokban százezrek kelnek útra országszerte, hogy elhunyt szeretteik sírjára virágot tegyenek, mécsest gyújtsanak.

– Az Északi temetőben több mint 70 ezer sír található, ezért nem túlzó, ha azt állítom: közel 100 ezres látogatottsággal számolhatunk – jegyezte meg Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója.

Hosszabb nyitva tartás

– Az Északi temető működési rendje megváltozik: péntektől hétfőig 7–től 20 óráig, kedden 7–től 17 óráig lesz nyitva. Péntektől hétfőig a temető mind a négy bejárata 20 óráig lesz nyitva, utána már csak a Pazonyi úti teherportánál lehet elhagyni a sírket területét, ahol 24 órás portaszolgálat van. A gondnoksági és szolgáltatóiroda szombaton 7.30-tól 16-ig, vasárnap 7.30-től 17 óráig lesz nyitva. November elsején, vasárnap 7–10 óra között lehet behajtani gépjárművel, azonban 11 óráig a kocsikkal el kell hagyni a temető területét; ebben az időszakban parkolási díjat nem kell fizetni – említette az igazgató.

Szombaton és vasárnap a Korányi úti ravatalozóban a temetkezési kellékekből kialakított bemutatót nézhetnek meg a temetőlátogatók.

A megyei temetkezési vállalathoz tartozó nagyszállási, borbányai, sóstóhegyi és napkori sírkertek is hosszított nyitva tartással várják az emlékezőket.

Szórólapon is figyelmeztetnek

– A közelgő mindenszentek és halottak napja hétvégéjén a rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fokozott figyelmet fordít a temetőkre és környékükre, elsősorban bűnmegelőző és forgalomsegítő jelleggel – jegyezte meg Fülöp Gergely szóvivő.

– A nagyobb forgalmú sírkertekben a rendőrök mellett polgárőrök és önkéntes közösségi szolgálatukat teljesítő diákok is figyelnek az emberek vagyonbiztonságára, a zavartalan közlekedésre.

A megye területén közlekedők péntektől a közutakon, valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rend­őri jelenlétre számíthatnak, amely elsősorban a forgalom segítésére irányul. A bűnmegelőzés érdekében több temetőben szórólapokon, illetve közvetlenül is felhívják a figyelmet a nagy tömegben gyakrabban előforduló bűncselekményekre. Amennyiben bűncselekmény elkövetését észlelik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

Fontos figyelni!

A temetőhöz érkezők az autójukat gondosan zárják be, értékeket ne hagyjanak a gépjárműben!

Lehetőleg a kijelölt, őrzött parkolóhelyeket vegyék igénybe!

Fokozottan ügyeljenek a KRESZ betartására, akár gépjárművel, kerékpárral vagy gyalogosan közlekednek!

Irataikat, pénzüket táskájuk vagy ruházatuk belső zsebében tartsák!

Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van!

Ne tárolják bankkártyájuk mellett a PIN kódját!

Nagyon figyeljenek csomagjaikra!

Kint is, bent is felügyelnek

Az elkövetkező napokban a nyíregyházi közterület-felügyelet is kiemelt szolgálatot lát el az Északi temetőnél.

– Részt veszünk a sírkert rendjének biztosításában, a gépkocsifeltörések megelőzésében, ellenőrizzük a közterületi árusítások jogszerűségét, mert a virágokat, más kegyeleti tárgyakat csak a szükséges engedélyekkel rendelkezők árulhatják; amennyiben szükség van rá, a rendőrséggel közösen a fogalomirányításban is segítünk – sorolta Bodrogi László.

A közterület-felügyelet vezetője elmondta: reggel 8-tól este 8 óráig, a temető zárásáig találkozhatnak a Morgóba érkezők a felügyelőkkel, akik a sírkertben is figyelnek majd arra, hogy semmi ne zavarja meg az emlékezés békéjét, a temető rendjét.

KM
hirdetés