Még több nemzeti forrás a tanyáknak

Még több nemzeti forrás a tanyáknak
© Illusztráció: jantyiktibor.qwqw.hu
Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 2011 óta eddig 600 millió forintnyi támogatás érkezett.


A kormány megduplázta a tanyafejlesztési program eddigi keretösszegét, így az idén már 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre a tanyasi életszínvonal fejlesztésére – hangzott el csütörtökön a megyeházán megrendezett sajtótájékoztatón.

Azok a tanyasi nyarak…

A rendezvényen Baracsi Endre köszöntötte a vendégeket. A megyei közgyűlés alelnöke személyes példával érzékeltette, milyen az, amikor a nyarat a nagyinál tanyán tölti az ember.

– A mai napig nem felejtem el, amikor nagymamám a zománcos lavórban fürdetett meg egy egész napos szaladgálás végeztével – adta meg a sajtótájékoztató alaphangulatát Baracsi Endre, majd hozzátette: megyénkben a tanyafejlesztéseknek kiemelt jelentőségük van. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sajátos településszerkezetéről beszélt, mikor elsorolta: választókörzetében, így Nyíregyháza, Nyírtelek, Nagycserkesz és Kálmánháza környékén rengetegen élnek a mai napig tanyán.

– A kormány 2011-ben hívta életre a tanyafejlesztési programot, azóta erősödik a bokortanyák népességmegtartó ereje. Remélem, most is sokan fognak pályázni, hisz a cél az, hogy a tanyákon élő emberek még nagyobb biztonságban érezhessék magukat, még könnyebben és gyorsabban legyen elérhető számukra a közösségi közlekedés, ezzel párhuzamosan javuljon az úthálózat minősége – fogalmazott dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Hétfőtől elérhetőek

Dr. Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára aláhúzta: az idén megduplázódott a tanyafejlesztésre fordítható nemzeti támogatás összege, a magyar kormány ugyanis szívén viseli a tanyákon élők sorsát.

– Számításaink szerint hazánkban ma 300 ezer ember lakik tanyán, éppen ezért is dupláztuk meg a program keretösszegét. A pályázatok a jövő héten hétfőn lesznek elérhetőek, arra is odafigyeltünk, hogy a rendszer maga ne legyen bonyolult – emelte ki dr. Viski József.

A helyettes államtitkár beszélt arról is: a pályázatokhoz minimális önrész szükséges, a támogatási intenzitás 75 és 90 százalék közötti, a beadott pályázatokat nyáron bírálják majd el. A tanyafejlesztési program meghirdetése, azaz 2011 óta eddig közel 600 millió forintnyi támogatás érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe: ebből 425 millió forintot önkormányzatok, civil szervezetek vagy egyházak, 173 millió forint pedig magánszemélyek használhattak fel a tanyasi életminőség javítására.

TG
hirdetés