Megalakult a megyei közgyűlés

Fülöp István lett a közgyűlés új elnöke
Fülöp István lett a közgyűlés új elnöke
Szerda délben megválasztották a megyei közgyűlés új elnökét, Fülöp István Nyíregyházán, a Megyeházán.  video video

Mind a 48 képviselő megjelent a megyei közgyűlés csütörtöki alakuló ülésén. Az ülést a leköszönő közgyűlési elnök, Gazda László nyitotta meg, majd átadta a vezetést dr. Kiss Gábor korelnöknek.

A képviselők egyenként vették át a megbízólevelet dr. Juhász Barnabástól, a területi választási bizottság elnökétől, majd letették a képviselői esküt. A következő napirendi pont a közgyűlés elnökének megválasztása volt. Miután mindössze egyetlen jelöltre tettek javaslatot Fülöp István (Fidesz) személyében, a szavazólapra egyedül az ő neve került fel.

A titkos szavazás valamivel több, mint félóráig tartott: a 48 szavazatból egy volt érvénytelen, 31-en szavaztak a jelöltre, 16-an ellene. A közgyűlés az elnök illetményét havi 552 ezer forintban állapította meg, melyhez 110.400 forint költségátalány jár.

Névjegy
Fülöp István 1958-ban született Vásárosnaményban.
1976-ban érettségizett a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban. 1981-ben elvégezte
a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakát.
1992-ben református hitoktatói diplomát szerzett Debrecenben.
2002-től országgyűlési képviselő. 1996 óta presbiter, 2002-től a Szatmári
Református Egyházmegye tanácsosa.
Nős, felesége tanár, szakközépiskolai igazgatóhelyettes. Két gyermekük van.

– Megtiszteltetésnek érzem, hogy ilyen magas szavazati aránnyal választottak meg – mondta az új elnök. – A megyét egy stabil pártszövetség és civil együttműködés fogja vezetni, tiszteletben tartva azt, hogy a demokrácia alappillére a többpártiság. Mindent meg kell tennünk azért, hogy az országban kialakult morális válság ne gyűrűzzön be a megyei közgyűlésbe. Az ellenzék feladata és kötelessége a kritikai észrevételek megfogalmazása, de azt nem engedhetjük, hogy olyan viszonyok alakuljanak ki, amelyek a megye kárára vannak.

Fülöp István elmondta, hogy célja a 41 megyei intézmény zavartalan működtetése, a törvényesség betartása, és jó kapcsolat kialakítása a megye 228 településével, valamint 229-ként Nyíregyházával. A testületnek arra kell törekednie, hogy a már beindult programok (Vásárhelyi-terv, hulladékgazdálkodási program) folytatódjanak.

Az alelnököket a következő közgyűlésen választják meg, addig dr. Kiss Gábor látja el az alelnöki teendőket.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés