Megbecsülés övezi a magyar katonákat

Simicskó István a haderőreformról is beszélt
Simicskó István a haderőreformról is beszélt - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A vándorgyűlésre érkezők hallhatták a honvédelmi minisztert, Simicskó Istvánt is, aki beszélt a hazánkat érintő fenyegetettségekről – szervezett bűnözés, terrorizmus, kiberbűnözés –, a kockázatokról – pénzmosás, diktatúrák, migráció, nacionalizmus – és a kihívásokról – gazdasági visszaesés, demográfiai robbanás, természetes erőforrások kimerülése – is.


– Hihetetlenül gyorsan változik a világ, és ez a hadviselésre is hatással van: ma már a kibertérben is zajlanak offenzívák – mondta.

Felkészülni a legrosszabbra

– Ennek a kezelésére fel kell készülnünk, mint ahogy arra is: a következő években több millióan érkezhetnek Európába, és erősödik a terrorveszély. A honvédség ma már képes lenne arra, hogy kezeljen egy ilyen vészhelyzetet, de bízunk abban, hogy erre soha nem lesz szükség. A katonák akár az életüket is áldozzák a hazáért, ezért tisztelet és megbecsülés övezi őket. Áldozatvállalásukat tervezhető életpályával és gondoskodással hálálja meg a honvédség, amely fordulópont előtt áll. 2024-től a GDP két százalékát fordítjuk majd hadi kiadásokra, ez pedig lehetőséget teremt képességfejlesztésre, eszközbeszerzésre és a hadiipar – fegyver-, lőszer- és lőporgyártás – újraélesztésére is.
– A haderőreform részeként szeretnénk a tartalékos rendszert megújítani és a jelenlegi 5100-ról 20 ezerre bővíteni – mondta el a tárcavezető, aki hozzátette: bízik abban, hogy a kedvező lehetőséggel sok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatal is élni fog.

KM
hirdetés