Megduplázódott tavaly a szabadtéri tüzek száma

Megduplázódott tavaly a szabadtéri tüzek száma
Nyíregyháza – Téves és szándékosan megtévesztő bejelentések is befutottak a katasztrófavédelemhez.

– A legfontosabb feladatunknak tavaly megyénk biztonságának javítását és szervezetünk működésének fejlesztését tekintettük, a munka- és ellenőrzési terveket maradéktalanul teljesítettük – áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – megyei közgyűlésnek címzett – évértékelőjében.

Mint Varga Béla tűzoltó ezredes, igazgató tájékoztatójából kiderült: a szervezet eredményes munkájához éppúgy hozzájárult a folyamatos képzés, felkészülés, a beavatkozások elemzése és értékelése, mint a technikai fejlesztések, a szakmaiság és a csapatszellem erősítése, valamint a prevenciós tevékenységek.

Jobb megelőzni a bajt

A polgári védelmi beavatkozások közül a februári, a Tiszán kialakult jeges árhullámot (amikor mintegy 6 millió négyzetméternyi jég vonult le a folyón, több méter vastag torlaszokkal) és a nyári, etilén-oxidot szállító kamionbalesettel kapcsolatos teendőket emelte ki az igazgató.

Több mint 800 fiatal teljesített közösségi szolgálatot tavaly a megyei szervezetnél, a tanulók megismerték a szakterületek tevékenységét, elsajátították az önmentés és a másokról gondoskodás lehetőségeit, technikáit. A lakosság felkészítéséről sem feledkeztek meg: a tűz-, illetve káresemények, a szén-monoxid mérgezések, valamint a kéménytüzek megelőzése érdekében közérdekű közleményekben, lakossági tájékoztatókon, helyszíni bemutatókon keresztül ismertette a helyes, követendő magatartási szabályokat a katasztrófavédelmi igazgatóság.

– Jelentősen, 65%-kal növekedett a tűzesetek száma, megduplázódott a szabadtéri tüzek előfordulása. Ennek oka nem pusztán a viszonylag száraz, csapadékmentes időjárás – mutatott rá beszámolójában Varga Béla tűzoltó ezredes. – A fokozott hatósági ellenőrzések ellenére továbbra is gyakran szembesülünk azzal, hogy az állampolgárok nem veszik komolyan, megszegik a tűzgyújtásra vonatkozó előírásokat.

A kéménytüzek száma 21%-kal nőtt, ami többek között azzal magyarázható, hogy főként a szociálisan hátrányos helyzetben élők otthonaikban nem azzal fűtenek, amivel kellene. Félezerre rúgott tavaly a téves jelzések száma; szándékosan megtévesztő bejelentések pedig közel száz esetben érkeztek, előbbit főleg a tűzjelző berendezések meghibásodásával magyarázta az igazgató.

Tények, adatok

2017-ben tovább nőtt a települési és a területi önkéntes mentőcsoportok száma, a megyében összesen 98 települési (879 fővel), 16 járási (467 fővel) és 1 megyei mentőcsoport (71 fővel) áll bevetésre készen a lakosság és az anyagi javak védelme érdekében, s megyénkben 11 település (Györöcske, Mándok, Nagykálló, Nyírbátor, Nyírtura, Nyíregyháza, Tiszabezdéd, Tiszavasvári, Tuzsér, Záhony, Vasmegyer) rendelkezik külső védelmi tervvel.

Tavaly 4 hivatásos tűzoltó parancsnokság, 3 katasztrófavédelmi őrs, valamint 6 önkormányzati tűzoltó parancsnokság látta el a megye tűzvédelmét. Javult a beavatkozó állomány felkészültsége, megyénk mentő tűzvédelme, az állampolgárok biztonságérzete. A katasztrófavédelmi műveletek közül a megye tűzoltói tavaly 2551 esetben végeztek beavatkozást, amely a 2016-os adatokhoz viszonyítva 15%-os növekedést mutat.

PI
hirdetés