Megelőzni a vadászbaleseteket

Ha apróvad vadászatára kértek engedélyt, akkor nem lehet más vadra lőni
Ha apróvad vadászatára kértek engedélyt, akkor nem lehet más vadra lőni - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza, Vásárosnamény – Minden egyes hajtó­vadászatnál más-más dologra kell oda­figyelniük a résztvevőknek.

„Nagy vitába keveredtem az egyik ismerősömmel a hajtóvadászati szabályokkal kapcsolatban. Az én időmben még úgy volt, ha észrevettük fácánok hajtásakor, hogy vannak vaddisznók is, a vadá­szatot vezető lefújta az apróvadvadászatot, azt hi­vatalosan befejeztük, s onnantól nagyvadra vadásztunk, ­vagyis a sörétes fegyvereket át lehetett tölteni Brenneke lövedékre. Az ismerősöm szerint ez ma már nem így van. Szeretném tudni, mi is az igazság” – írta levelében egy idős nyíregyházi olvasónk, aki egykoron maga is vadász volt.

– A fiatalabb vadász kollégának kell igazat adnom, hiszen ma már más szabályok vo­natkoznak a társas vadászatokra, mint egykoron. Ha egy vadásztársaság apróvad hajtására kért és kapott engedélyt, akkor nem lehet attól eltérni, csak apróvadat szabad elejteni, ha vaddisznókat is látnak hajtáskor, azokat el kell engedni – mondta el lapunknak Szabó József, a vásárosnaményi székhelyű Beregi Tisza vadásztársaság elnöke.

Más-más a lőirány

– A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint terelő- vagy hajtóvadászaton csak akkor lehet nagyvadra lőni, ha az előre be van jelentve. Ezek a szabályok azért születtek meg, hogy minél kevesebb vadászbaleset történjen, hiszen egy vaddisznóvadászatnál teljesen más dolgokra kell figyelniük a résztvevőknek, más lőirányt kell meghatározni, mint az apróvadak vadászatánál.

KM-MML
hirdetés