Megemlékezést tartottak Prokop Péter születésének 100. évfordulója alkalmából

Budapest – Prokop Péter katolikus pap, festőművész, író születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szombaton Budapesten; Csepelen megkoszorúzták a művész emléktábláját, szentmisét tartottak a Jézus Szíve templomban, majd bemutatták a Prokop Péter 100 – emlékezések könyve című kötetet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a könyvbemutatón arról beszélt, hogy Európa elképzelhetetlen a kereszténység nélkül. Prokop Péter képei által, az érzékekre, érzelmekre hatva, különleges módon tud minket magyarságunkban, kereszténységünkben, európaiságunkban megerősíteni – mondta.

Kiemelte: a művész üzenete a bátor kiállás a kereszténység mellett. Úgy fogalmazott, furcsa világban élünk, amikor bizonyos esetekben a normalitást és a kereszténységet védeni már bátorságnak minősül. Hangsúlyozta: ha Európa bármit elfelejt a saját keresztény gyökereiből, ha ki akarja lúgozni a kereszténységet az európaiságból, akkor az európaiságot, az európai civilizációt veszíti el. “Vagy keresztény Európa leszünk, vagy nyugati kalifátus” – fogalmazott.

Mint mondta, Prokop Péter életútja azt üzeni: ne féljetek, keresztény hívek, a legmodernebb kifejezésmódokat használni. Hiszen képei a kor legmodernebb irányzatainak nyomán készültek, nem félt katolikus papként nemcsak a múltból táplálkozni, hanem mondanivalóját a legmodernebb művészeti módokon is megjeleníteni.

Emlékeztetett arra, hogy Prokop Péter élete utolsó éveit Csepelen töltötte. Mint mondta, elismerést érdemel a gazdagon illusztrált, minőségi kivitelű és összeállítású kötet megjelentetése a magyar és az egyházi kultúra e fontos metszetéről.

A csepeli önkormányzat kiadásában megjelent kötet bemutatóján Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Csepelen az önkormányzat és az egyház kapcsolata kimagaslóan jó, céljuk, hogy az önkormányzat támogatásával az egyházat megerősítsék. Mint mondta, ennek eszköze a most megjelent kötet is.

A kötet bemutatja Prokop Péter életét és munkásságát, egyházi személyiségek, művészek, írók, kritikusok, tisztelők vallanak róla, valamint a könyvben a művésszel készült interjúk és a csepeli Szent József Otthon mintegy 240 darabból álló gyűjteményéből válogatott képek, 136 alkotás is helyet kapott. A 172 oldalas album szerkesztője Erdei Kvasznay Éva, Feledy Balázs és Prokopp Mária. A könyv borítóján a Karácsonyi angyal című kép és a Keresztút 14 stációja látható.

Prokopp Mária művészettörténész elmondta: mintegy százan vallanak a kötetben arról, hogy számukra mit üzen Prokop Péter. A címlapon látható kép fejezi ki talán leginkább a művész üzenetét, egy harsonázó angyal, piros és arany színekkel. Feladatunk, hogy a kereszténység örömét, az élet örömét, a megtalált boldogság örömét harsonázzuk a világba – mondta, hozzátéve, hogy az öröm mellett a hálaadás is sugárzik a műről. Erdei Kvasznay Éva galériavezető, képzőművész, a Prokop Péter-díj alapító kurátora a művész képein gyakran látható tüzes színekről beszélt, amelyek életteli, dinamikus érzést sugallnak. Feledy Balázs, Prokop Péter-díjas író, művészetkritikus elmondta: a kötet bemutatja a művész – világszerte mintegy 9 ezer műből álló – életművének számos alkotását, végigkíséri életútját és számos megemlékezést tartalmaz, sokféle aspektusból bemutatva az alkotót. Pap, festő és író, ez a hármasság egészen kivételes – mondta.

Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa elmondta, hogy emlékei Prokop Péterről az 1960-1965 közötti évekre nyúlnak vissza, amikor Egyesült Államokban, a szemináriumi évei alatt a nyári szünidőben hazament és láthatta a plébániáján a magyar művész alkotásait. Plébánia-temploma, a Magyarok Nagyasszonya templom fala, amely korábban teljesen fehér volt, fokozatosan a színek folyamává változott, amelyben megjelent a szűzanya a magyar szentekkel, angyalokkal és más szentekkel körülvéve. Mint mondta, ez a művészeti alkotás mindmáig vonzza a látogatókat. “Igazi művészi találkozás az ég és a föld között” – mondta.

– MTI –
hirdetés