Megépítik a XXI. század iskoláját

Megépítik a XXI. század iskoláját
Dögében már 2003-ban felvetődött egy tanuszoda építésének ötlete, jelesül A XXI. század iskolája című pályázat kapcsán gondoltak akkoriban beadni egy 50 millió forintos igényt. Ám – ahogy mondani szokták – evés közben jön meg az étvágy: ezúttal a „még nagyobb falatot” egy két esztendővel ezelőtti ROP-pályázat jelentette a felső-szabolcsi községnek.
A regionális fejlesztések uniós támogatással című kiadvány I. [.pdf – 1.0MB]
A regionális fejlesztések uniós támogatással című kiadvány II. [.pdf – 1,000KB]

A polgármester, Vincze Ferenc közelmúltba való visszapillantásából egyebek között az is kiderült, igen jól döntöttek, amikor fantáziát láttak a pályázatban.

– Már csak azért is, mert a meglehetősen hosszú című (Az általános iskolai tanulási környezet infrastrukturális és módszertani feltételeinek fejlesztése az esélyegyenlőség megteremtéséért a dögei Ölbey Irén Általános Iskolában) dolgozat sikerének köszönhetően szép summát, nevezetesen kevés híján 226 millió forint támogatást kapunk elképzeléseink valóra váltásához – fogalmazott a faluvezető, aki azt is megjegyezte:

 – A dögei önkormányzat saját erőként 12 millió forintot tett, illetve tesz hozzá a beruházáshoz. A tanmedencék építésén kívül az iskolarekonstrukciót és sportpályaépítést is magába foglaló munkálatok nagyságát jól érzékelteti, hogy a település egész éves költségvetése lényegesen kisebb annál, mint amit most viszonylag rövid időn belül az oktatás feltételeinek a javítására költhetnek.

Pálya esti fényben


A beruházásról
– A munkálatok összköltsége: 237 millió
715 ezer forint

– Az átadás tervezett időpontja: 2006. szeptember 3.

– Jelenlegi készültségi fok: 65-70 százalék

– Iskolai és óvodai létszám: 222, illetve 80 gyermek

– A nagy medence mérete: 25×12,5 méter – 1,60-as vízmélység

– A kis medence mérete: 6×12 méter – 80 centiméteres mélység

Persze, amint azt a település első embere is aláhúzta: az 1962-ben megépült iskolára rá is fért már a teljes felújítás, ám ha már amúgy is megbolygatták az épületet, kézenfekvő volt annak kibővítése is. A tanoda egy számítástechnikai teremmel (plusz egy tucat új komputerrel), valamint egy nyelvi laborral gazdagodik, míg a műanyagborítású új komplex sportpályán a korszerű megvilágításnak köszönhetően akár este is lehet majd teniszezni, kézi- és röplabdázni, avagy éppen kosarazni. Mindez 20 millió forintba kerül majd.

 Az informatikai termet úgy alakítják ki, hogy a könyvtár is helyet kapjon benne, s így többfunkciós multimédiás helyiségként az egész községet (ki)szolgálja. Természetesen az igazi „nagy durranás” a két uszoda lesz, amelyet távlatilag nemcsak az iskolai úszásoktatásban kamatoztatnak majd, hanem például a falusi turizmusban is. S az is természetes, hogy az uszodák térségi szerepkört is ellátnak, erre nézvést már elvi megállapodásokat kötött több környékbeli faluval a dögei önkormányzat.

– Kovács Bertalan –
hirdetés