Megérkeztek Hawaiira 55, a koreai háborúban elesett amerikai katona földi maradványai

Washington – Megérkeztek Hawaiira 55, az 1950-53-as koreai háborúban elesett amerikai katona földi maradványai.

A Pearl Harbornál lévő katonai támaszponton Mike Pence alelnök és az elesettek leszármazottai ünnepélyes szertartás keretében fogadták az 55 koporsót.

Beszédében az amerikai alelnök a többi között megemlékezett a saját édesapjáról is, aki szintén megjárta a koreai háborút, de hazatért, és mindig azt tanította a gyermekeinek, hogy “az igazi hősök azok, akik ott maradtak”. Pence aztán leszögezte: “egyesek ezt a koreai háborút ‘elfeledett háborúnak’ nevezték el, de most íme, itt a bizonyíték, hogy ezeket a hősöket soha nem feledtük el”.

Észak-Korea a múlt pénteken adta át az elesettek maradványait az amerikaiaknak, akik Vonsan kikötővárosból – az amerikai légierő gépén – a dél-koreai Osan katonai bázisra szállították. A maradványok visszaadását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ígérte meg a Donald Trump amerikai elnökkel júniusban Szingapúrban tartott csúcstalálkozón. Trump a múlt hét végén megköszönte Kim lépését.

Szerdán az Osan amerikai bázison katonazenekar és tiszteletadó lövés búcsúztatta a koporsókat. Az ünnepségen amerikai és dél-koreai katonai vezetők és az ENSZ képviselői is jelen voltak. A koporsókat ENSZ-zászlóba burkoltan szállították az Egyesült Államokba.

A maradványok első vizsgálata már Dél-Koreában megtörtént, és a szerda délelőtti ünnepségen résztvevő amerikai újságíróknak John Byrd antropológus elondta: nagy valószínűséggel valamennyi maradvány amerikaiaké.

A további részletes vizsgálatok és az elesettek azonosítása az Egyesült Államokban történik, és a szakemberek szerint évekig is eltarthat.

– MTI –
hirdetés