Megérkeztek Lengyelországba az első amerikai Patriotok és azok elemei

Megérkeztek az első Patriot típusú föld-levegő rakéták és azok felszerelései Lengyelországba – közölte hétfőn a varsói amerikai nagykövetség. A rakéták elemeit egy lengyel katonai támaszponton helyezték el.

Az amerikai nagykövetség honlapjára tett közlemény szerint a Patriotok illetve a légvédelmi ütegek elemei vasárnap érkeztek meg az északkelet-lengyelországi támaszpontra, Moragba. Hétfőn pakolják ki amerikai katonák és szakértők a 37 vagonnyi szállítmányt.

A rakátékat szállító vonatot a németországi Kaiserslauternben lévő amerikai katonai támaszpont 100-150 katonája kísérte el, és ők lesznek azok, akik kiképzik a lengyeleket a rakéták működtetésére és karbantartására. A lengyel védelmi minisztérium múlt heti közleménye szerint ezen a héten szerdán mutatják be a Patriotokat, amelyek feladata a támadó, föld-föld rakéták megsemmisítése lesz.

A Mazuri tavaknál lévő moragi lengyel támaszpont csupán 60 kilométerre van az orosz határtól, illetve a kalinyingrádi körzettől. A Patriotok lengyelországi telepítése része a tavaly decemberben aláírt lengyel-amerikai megállapodásnak, amely megerősíteni akarja a NATO-tagország légvédelmi rendszerét. A szerződés aláírása azután történt meg, hogy Washington tavaly szeptemberben úgy döntött: nem valósítja meg az előző, Bush-kormány tervét az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztéséről.

Az egyezmény szerint Lengyelország területén néhány hónapon belül létrehoznak egy ideiglenes amerikai katonai bázist, amely 2012 után állandó támaszponttá alakul át. A bázison előbb Patriot típusú rakétákat helyeznek el, majd SM-3-as rakétákat telepítenek, ezek alkalmasak lesznek a potenciális ellenség ballisztikus eszközeinek megsemmisítésére.

A lengyel kormány már többször hangsúlyozta, hogy a rakéták telepítése az orosz határ közelébe nem politikai vagy stratégai döntés. Varsó szerint az egyedüli ok, hogy ott kiváló az infrastruktúra. Moszkvát azonban felháborította az Obama-kormány lépése, és hasonló elutasítással reagált a Patriotokra, mint tette ezt a Bush-adminisztráció lengyelországi és csehországi rakétapajzs-terve esetében. Washington szerint azonban a telepítés nem Oroszország, hanem az esetleges nagy hatótávolságú iráni rakéták ellen irányul.

– Független Hírügynökség –
hirdetés