Megfúrták a városházi pénztár mackóját – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30, 20 és 10 éve

Új városháza Baktalórántházának – jelent meg két évtizede
Új városháza Baktalórántházának – jelent meg két évtizede
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as, 1988-as, 1998-as és 2008-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. október 1., péntek

Hétezer forintot vittek el a betörők

Vakmerő betörés történt a szerdáról csütörtökre virradó éjjel Nyíregyházán. Ismeretlen tettesek megfúrták a városháza házipénztárának nagy páncélszekrényét, és hétezer forintot elloptak. A tettesek nappal megbújtak a városháza épületében, és fél nyolc után, amikor az utolsó tisztviselő is távozott, nyugodtan hozzáfogtak a munkájukhoz. A „mackót” ledöntötték a helyéről, és gyermekfej nagyságú lyukat vágtak rajta. A betörés időpontjában egy napot tévedtek. A pénztáros a betörés után kapta meg a húszezer forintos ellátmányát.

1948. október 7., csütörtök

„Nem volt Sándorban zsiványbecsület”

A városháza kasszafúróit a rendőrség két nap múlva bravúros nyomozás során elfogta Debrecenben. A harmadik társuk, „a vezér” megszökött a pénzzel. A két betörőt átadták az államügyészségnek. Kihallgatásukkor elmondták, hogy a megszökött Sándorral valaha együtt ültek a debreceni államügyészség fogházában, és még ott megbeszélték, hogy ha kiszabadulnak, együtt fognak „dolgozni”. Társuk végül meglógott a pénzzel. „Nem volt Sándorban zsiványbecsület” – vallották.

Hatvan éve írtuk

1958. október 2., csütörtök

Könnyű zene, könnyű órák: kis cigaretta, valódi, finom…

Vígan szárnyal a muzsika esténként a Béke-cukrászdában. Benczi Jenő és zenekara szívvel-lélekkel játszik. Műsorán tánczene, népi zene és szalonmuzsika szerepel. Esténként, a napi munka után jól esik beülni egy fekete, vagy fél deci mellett egy kis zenét hallgatni a Békében. A zenekar gondoskodik arról, hogy mindenki jól érezze magát. Bencziék muzsikája elűzi a rosszkedvet, s az ember megfeledkezik a hétköznapi gondoktól. Jó kalandozni a könnyűzene világában, a három muzsikus jó kalauz.

Ötven éve írtuk

1968. október 6., vasárnap

Egy év eltiltás a játékvezető bántalmazásáért

A fegyelmi bizottság szokatlan ügyben döntött. Nyírbogdányban női kézilabda MNK-mérkőzést játszottak, ahol a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola volt a vendég. A meccs után két nyírbogdányi labdarúgó tettlegesen bántalmazta a meccs játékvezetőjét. A magukról megfeledkezett játékosokat a labdarúgó-mérkőzésektől egy-egy év eltiltással sújtották.

Negyven éve írtuk

1978. október 1., vasárnap

Lekvárfőzés Sonkádon

Ünnep van Szatmárban: főzik a lekvárt. Az ember, alig hogy átlépi a Szamost, könnyű, édeskés illat burkolja be, és kísért egészen a Tiszáig. Sonkádon Oláh József bácsi udvarán szorong a fél utca népe. Három héttel ezelőtt lakodalom volt itt, nősült Zoli, a legkisebb fiú, s az akkor felvert sátort nem bontották el. Ez alatt állították fel az üstöt, most itt főzik a lekvárt… Az udvaron, az egyik kecskelábú asztalnál férfiak boroznak, könnyesre kacagják a szemüket a nagy nevetésben. Valahonnan a kiskertből kutya ugatja az idegeneket, akik közül az egyik citerával a hóna alatt belép a kapun. Cseresznye János ő, a falu legügyesebb zenésze – derült ki Balogh Géza írásából.

Harminc éve írtuk

1988. október 4., kedd

Hazaérkezett Tibetből a szabolcsi expedíció

Kalandos és élménydús két hónap elteltével hazaérkezett Tibetből az a három vállalkozó kedvű fiatalember, akik – több szabolcsi cég segítségével – Belső-Ázsia távoli, európaiak által alig járt egzotikus vidékeire utaztak. Kindrusz Pál és Rozman Béla, a pedagógiai intézet munkatársai, valamint Demeter Péter, a mezőgazdasági főiskola hallgatója eredetileg a fekete meók földjére indult Dél-Kínába, a vietnami-laoszi határ közelébe. Járványveszély miatt viszont nem juthattak el oda. Pekingtől Pekingig 13 ezer kilométert utaztak Kínában vonaton, buszon és alkalmi járműveken. Stein Aurél századfordulón tett tibeti expedíciójának egy 3700 kilométeres szakaszát járták be, részben Kőrösi-Csoma Sándor vándorlásának útján.

Húsz éve írtuk

1998. október 3., szombat

Beiktatták az új főkapitányt

Október elsejétől dr. Ignácz István dandártábornok személyében ismét van kinevezett főkapitánya megyénknek – számolt be róla Fullajtár András. Ignácz István elmondta: mint az ORFK bűnügyi főigazgatója alaposan megismerte megyénk közbiztonsági és bűnügyi helyzetét. Reális esélyét látja annak, hogy a megyéhez kapcsolódó szervezett bűnözői köröket felszámolják és ellenőrzés alá vonják. Erre a feladatra alkalmasnak tartja a bűnügyi állományt.

Tíz éve írtuk

2008. október 6., hétfő

Véres leszámolás Aradon

Az aradi vértanúk emlékezete élénken foglalkoztatja Tóth Sándor nyugállományú ezredest. Evidencia számára minden esztendőben felidézni a szabadságharc megtorlását a szomorú évfordulón. Október 6-át a magyarság egyik gyásznapjának tartják.

– Sok szabolcsi embert érintett a megtorlás a politikai és a katonai színtéren egyaránt. A megyét hat országgyűlési képviselő reprezentálta, közülük Nyíregyháza polgármesterét, Hatzel Mártont 1849. október 11-én tartóztatták le. Két évet raboskodott a pesti börtönben, halálra ítélték, aztán tizenkét esztendei börtönre változtatták az ítéletet. Szabadulása után megvakulva hunyt el Nyíregyházán Kossuth egykori kormánybiztosa.
hirdetés