Meggondolják az áremelést

Debrecen – Egy kisiparos jobban meggondolja, hogy több pénzt kérjen-e munkájáért, hiszen ezzel kockára teszi az évek során kialakult ügyfeleinek hűségét.

Megszokhattuk már, hogy január mindig az áremelések hónapja. Emelkedik a sokat szidott víz-, gáz-, villany-, és élelmiszerár mellett a szolgáltatások ára is. A kisvállalkozásokat vizsgálva viszont nem ilyen egyszerű a kép. Egy kisiparos jobban meggondolja, hogy több pénzt kérjen-e munkájáért, hiszen ezzel kockára teszi az évek során kialakult ügyfeleinek hűségét.

Konkurenciaharc

– Nem valószínű, hogy emelek a tarifán, mert nagy a konkurenciaharc, mindenki próbál a másik alá licitálni – mondja Szabó Zsolt, autószerelő. – Próbálok takarékoskodni, így nem számolok túl nagy rezsiköltség-emelkedéssel. A munkámhoz szükséges alkatrészek ára viszont minden bizonnyal magasabb lesz, mint tavaly. Az az igazság, hogy egy kismértékű tarifaemelés nem kifizetődő, ugyanis nagyon drága a vele járó papírmunka – véli Szabó Zsolt.

Hasonlóan látja a jövőt Boros Béla órás, aki egy harminc éve működő kisvállalkozást vezet. – Idén biztos, hogy nem emelek, számomra nagyon fontos, hogy klienseimnek elfogadható áron dolgozzak. Ráadásul évről-évre kevesebb órát hoznak ide javítani, ez a rosszabb megélhetési körülmények mellett szerintem azzal is magyarázható, hogy a háztartások manapság sokkal kevesebb időmérőt használnak. Az sem segít rajtam, hogy egy márkás, jó minőségű órát 8-10 évente kell javítani.Tehát nem túlzok, ha azt mondom, mára drasztikusan csökkent az igény a szolgáltatásomra – állítja Boros Béla.

Rácz Éva kozmetikusnak viszont muszáj emelnie az árakon, ha ezt nem teszi meg, a megélhetését veszélyezteti. – Még csak két éve dolgozom a szakmámban, de már sikerült egy stabil vendégkört kialakítanom, szerintem megértőek lesznek. Bár kozmetikusból is minden sarkon van már legalább egy, nem tartok attól, hogy kuncsaftjaim máshoz pártolnak át, mivel nekik legfontosabb a munkám minősége, nem annyira az ára. Persze túl sokat én sem akarok emelni, próbálok konkurenseim tarifája alatt maradni.

Nehezítik

Az év eleji megszorítások megnehezítik a fodrász-szalonok életét is. Ferenczi Imréné a Naplónak elmondta, bár jelentősen megnövekedett a bérleti díj, nem beszélve a rezsiről és TB-ről, egyelőre nem hárítják át vendégeikre a megemelt költségeket.

– Ennek ellenére már most érezhetően kevesebben veszik igénybe szolgáltatásunkat – panaszolja Ferenczi Imréné. Nos, a tendenciát tekintve biztosan igaza van…
hirdetés