Meggy: Valahol a fagy miatt akár el is maradhat a betakarítás

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM
Tiszadob, Nyírtét – A pesszimistább hangok szerint 30–40 százalékos is lehet a kiesés.

Szezon előtti helyzetértékelést tartottak a napokban a „meggyes” gazdák Tiszadobon. A helyi rendezvényházban megtartott szakmai megbeszélésen közel negyvenen vettek részt, köztük nagytermelők és gazdák, ahogy a régió termelői értékesítő szervezet (TÉSZ) vezetői közül is többen tiszteletüket tették.

A tanácskozás célja alapvetően egy termésprognózis felállítása volt, ami nem tűnt egyszerű feladatnak, hiszen országosan rendkívül heterogén képet mutatnak az ültetvények. A megbeszélésen elhangzott beszámolók szerint foltokban nem ritka a száz százalékos fagykár, ezeken a területek nem is beszélhetünk majd betakarításról. A szakemberek szerint az idén a tavalyihoz képest csökkenhet a termésmennyiség több régióban is, a jelen helyzetben nem lesz ez másképp Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem.

Terméskiesés, induló árak

A tiszadobi megbeszélésen az óvatosabb becslések szerint országosan 25–30 százalékos terméskiesést okozhat az április végi fagy, a pesszimistább hangok 30–40 százalékot vetítettek előre. A nagytermelők és a gazdák az induló felvásárlási árakról is szót ejtettek: figyelembe véve a keresletet és a termésmennyiséget, 200 forint körüli árat prognosztizáltak.

A nyírtéti Kaplanyi József tavaly rossz szezont zárt, nem volt elragadtatva a felvásárlási áraktól. Ahogy lapunknak elmondta: az önköltsége kilogrammonként 150 forint.

– Az április végi fagy körülbelül a termés negyven százalékát pusztította el, pedig a gyümölcsösömben hat fagyvédelmi gép is dolgozott éjszakánként, de mivel szállított fagy „csapott le” a fákra, így azok hatástalannak bizonyultak – fogalmazott a nyírtéti gazda, aki külön kiemelte a nagycserkeszi Penta TÉSZ hatékony munkáját, akik értékesítési fronton sokat segítettek neki és gazdatársainak az elmúlt szezonban.

KM-TG

Címkék: , , ,hirdetés