Nyíregyháza hírei

2011.01.20. 17:52

Pánikhelyzetre felkészülve

<p>Félelmetes, ahogy a szórakozóhelyen a tömeg hol erre, hol arra nyomja egymást.</p>

– Szombat este a kamasz gyermekeim egy nyíregyházi ismert diszkóba mentek szórakozni. A megbeszélt időben értük mentem, nagyobbik fiam kijött, és azt mondta: kb 20 perce várnak a kabátokra, amint megkapják, jönnek. Türelmesen vártam csaknem egy órán át, majd bementem a pincehelyiségbe. Óriási tömeg volt, a ruhatár pedig a terem legtávolabbi pontján egy szűk folyosó végén és több mint félszázan vártak a kabártjukra, táskájukra amit két kislány próbált beazonosítani, kevés sikerrel. Mindenkinek fogytán volt a türelme, ráadásul a folyosó villanykapcsolóját akarva-akaratlanul a tömegből mindig megnyomta valaki, a sötétséget káromkodás és kiabálás fogadta. A fiaim kabátjaira egy bilétát adtak, de amikor ki akarták venni, a lányok erre már nem emlékeztek. Elküdték a fiamat a biztonsági őrért, aki viszont azt mondta, ez nem az ő dolga, neki az ajtónál kell a rendre vigyázni. Átverekedtem magam a tömegen és megkerestem a fiam kabátját. Ezután újra átszuszakoltuk magunkat a tömegen, az emberek hol erre, hol arra nyomták egymást, újra lekapcsolták a villanyt. Rossz érzés volt, nem tagadom, nemcsak ideges voltam, hanem féltem is.

– Tudjátok mi történne, ha egy ilyen helyen pánik törne ki? – kérdeztem tőlük már hazafelé. Agyontaposnák egymást az emberek. Ugyanazt érezhették mint én, mert egyikőjük sem tiltakozott. Másnap láttuk a tévében a budapesti tragédiát. Megdöbbentő volt.

– Nem tudjuk, én sem tudtam eddig, milyen körülmények között szórakoznak a gyerekeink. A nyíregyházi szórakozóhelyek biztonságát ki ellenőrzi? Remélem nem kell egy tragédia a felülvizsgálathoz – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében egy névtelenséget kérő édesanya.

Menekülési útvonalak

Folyamatos belső- és külső ellenőrzés, szigorú baleseti- és tűzvédelmi előírások szabályozzák a Nyíregyházi Főiskola Club Campusának működését.

A Nyíregyházi Főiskola mindig fontosnak tartotta, hogy valamennyi rendezvényét a vonatkozó előírásoknak megfelelően, biztonságosan bonyolítsa le. Ez azért is fontos, mert egy világbajnoki címet szerzett épület együttes semmilyen szabálytalanságot nem engedhet meg magának. A Club Campus működését ezért folyamatosan ellenőrzik egyrészt a Főiskola belső szakemberei, másrészt az illetékes hatóságok. A szombat éjszakai budapesti tragédia is megerősíti ezen intézkedések kiemelkedő szerepét - mondja György Sándor üzletvezető.

A klub befogadóképessége attól függ, hogy hány termet nyitnak meg, de a vendégeink száma soha nem haladta meg a maximális befogadó képességet. A rendezvényeken minimum hét fős, magasan képzett, több éves tapasztalattal rendelkező, pánikhelyzetre is felkészült biztonsági személyzettel dolgozunk, akik elsősegélyt is tudnak nyújtani, sőt a biztonsági szolgálat autójában újraélesztő készülék is rendelkezésre áll - sorolja György Sándor. - A kijelölt menekülési útvonalak - a mozgáskorlátozottakra is gondolva - világítását heti rendszerességgel ellenőrizzük, a helyiség pánikzáras tűzzáró-ajtókkal van felszerelve, mindenkor a lehető legnagyobb biztonságra törekszünk - teszi hozzá az üzletvezető.

- Kegyeleti és erkölcsi okokból úgy döntöttünk, hogy a sajnálatos fővárosi baleset miatt ebben a hónapban már nem nyitunk ki - mondta György Sándor.

Megkérdeztük: Tudatod a szüleiddel, hogy hol és kikkel bulizol hétvégenként?

Az Alsóbadúron élő Pápa Barbara Nyíregyháza belvárosában szokott kikapcsolódni péntek esténként a barátnőivel. – Kerüljük a zűrös helyeket és vigyázunk egymásra. Biztos, ami biztos, mindig nálam a mobiltelefon, amin elérhetem a szüleimet és a barátaimat – mesélte.

Dallos László (Buj): Helyben nincs érdemleges szórakozóhely, ezért hétvégén Nyíregyházán bulizunk. A szüleim tudják, mikor merre járok, így nem aggódnak túlzottan.

A kisvárdai Szászi Vivien kedveli a tömegeket vonzó, népszerű szórakozóhelyeket. – Sosem indulok egyedül útnak, és mindig odafigyelünk egymásra. A szüleim tudják, hol és kikkel vagyok, ráadásul mobilon bármikor utolérhetnek.

Horváth Attila (Tiszakarád): Kollégista vagyok Nyíregyházán, kimozdulok néha ide-oda a barátaimmal. Édesapám gyakran felhív telefonon. Jól esik az aggódása, bár nincs mitől félnie, megbízhat bennem.

Lakó Attila (Tiszakanyár): Sárospatakra járok bulizni néhány megbízható ismerőssel. A szüleimmel természetesen mindig közlöm, hová megyek és mikor érkezem haza.

A nyírteleki Fekete Dóra szívesen tölt el egy-egy estét a barátaival Tokajban. – Van ott egy megbízható, normális szórakozóhely. A szüleimnek mindig szólok, hogy éppen kikkel és hová indulok, illetve mikor érkezem majd haza.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!