Szép a huszár, ha felül ül a lovára

2019.08.21. 13:56

Találkozó két teljes napon át huszárosan

Ilyet még csak Nyíregyházán láttak, hogy a közönség mindig vastapssal kíséri a felvonulást.

Fotó: Dodó Ferenc

Szép a huszár, ha felül ül a lovára – jól tudják ezt a Jósa András Múzeumban is, ahol egy több mint másfél évtizedes múltra tekintő, az országban egyedülálló rendezvénnyel, a két évente megrendezett Nyíregyházi Huszártalálkozóval jelentkeznek ismét, sorrendben immár a tizenhatodikkal. Így – karöltve a Magyar Huszár Alapítvánnyal – búcsúztatják az augusztusi verőfényt az előttünk álló hétvégén, augusztus 24-25-én, méghozzá három helyszínen: a Jósa András Múzeumban, az Országzászló téren és a Sóstói Múzeumfaluban. Vigyázat, ez az utóbbi nem sajtóhiba, ugyanis erre az eseményre megnyitják a felújítás alatt álló sóstó skanzent. Csupán arra kell vigyázniuk az érkezőknek, hogy a gyalogosan közlekedők a Pálinkaház felől közelíthetik meg a rendezvényt, az autóval érkezők pedig a Sikló utcai kapun keresztül juthatnak be a múzeumfaluba. Ám még mielőtt az újlétai magtár előtti szabad térre invitálnánk mindenkit, fontos néhány szót ejtenünk a 24-ei, 11 órai kezdésről is.

Házigazdai minőségben az Országzászló téren dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke, illetve Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának, Szárazföldi Haderőnemi szemlélője köszönti a megjelenteket. Ünnepi köszöntőt mond Szabó István honvédelmi államtitkár, majd következhet a katonai tiszteletadás, ahol a debreceni dandár díszőrsege díszsortűzzel tiszteleg a találkozó előtt.

A sortűz utáni díszmenetben nem csupán a mintegy 50 lovas huszárt csodálhatja meg a közönség, de a felvonuló gyalogságot is, amely a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredkatonáiból áll össze. Katonás menetelésükhöz a felvezető honvédzenekar adja az ütemes zenét. Hagyományőrző bandériumok érkeznek Ózdról, Sajóbábonyból, Debrecenből, Beregből, valamint Nyírtelek és Napkor huszárjai is felvonulnak. A díszegységet a szombaton érkező Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárőrnagy, a jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium parancsnoka vezeti.

Délután 15 órától a Sóstói Múzeumfaluban tűzoltó és huszárbemutató mellett lesz motoros rendőr- és kutyás-bemutató, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja a fegyvereinek és katonáinak a tudásával kápráztatja el a közönséget. Újdonság és egyben a rendezvény meglepetése, hogy a lovas utánpótlás, így a Garai Richárd vezette Garai Lovasklub és a Caballus Lovasmajor ifjú lovasai is megmutatják mit tudnak a lovaik nyergében. S miután a Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola is megtartotta vívásoktatását, mindenki – fiatal és idősebb is – nyeregbe pattanhatta, aki elég bátorságét érez ahhoz, hogy lóra szálljon.

A rendezvény másnapján, egyben záróeseményén a közönség újból elkísérheti a huszárokat a Kéry József utcába, ugyanis a lovasok az ottani Huszár Emlékkertben fejet hajtanak a hat huszár és a négyes huszárok emlékoszlopa előtt. Ünnepi beszédet dr. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Magyar Huszár Alapítvány kuratóriumának tagja mond.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában