Sport

2016.12.20. 13:05

A képzésben és a versenyeztetésben tervez változtatásokat az MKSZ új szakmai igazgatója

Budapest - Az életkori sajátosságok figyelembe vételével történő versenyeztetést, illetve az oktatásban, képzésben egységes szemléletmód kialakítását tartja a jövőbeli sikerek kulcsának Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) újonnan kinevezett szakmai igazgatója.

Budapest - Az életkori sajátosságok figyelembe vételével történő versenyeztetést, illetve az oktatásban, képzésben egységes szemléletmód kialakítását tartja a jövőbeli sikerek kulcsának Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) újonnan kinevezett szakmai igazgatója.

Ezzel összefüggésben Novák András, az MKSZ főtitkára beszélt kedden a szövetség szerkezeti átalakításáról az M4 Sportreggeli című adásában. Mint mondta, szükségszerű volt a struktúra átalakítása, mert az edzőképzés területén nagy problémát jelentett, hogy a jogszabályi környezet miatt olyan szakemberek is szerezhettek edzői papírt országos akkreditált képzéseken - és ezért működési engedélyt kellett kibocsátania számukra a Magyar Kézilabda Szövetségnek -, akiknek a képzésére és szakmai tudására nem volt rálátásuk.

"Ez az edzők kétharmadát, mintegy 1500 főt érintett. Ilyen a jövőben nem fordulhat elő" - hangsúlyozta a főtitkár.

A szövetségnek ezután lehetősége nyílik az edzőképzés átalakítására a Testnevelési Egyetemmel és a testnevelőtanár-képzést folytató felsőoktatási intézményekkel együttműködve. Ezt az átalakítást az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központja vezényli majd le, így annak vezetőjére, Marczinka Zoltánra - Novák András szerint - óriási feladat hárul, ezért a továbbiakban ő nem tudja ellátni szakmai igazgatói feladatait is. Ezt a szintén teljes embert kívánó posztot január 1-jétől Zsiga Gyula tölti be, akinek feladata lesz, hogy valamennyi korosztályos válogatottnál fejlessze, menedzselje a szakmai munkát.

Az új szakmai igazgató szerint eddig nagy probléma volt, hogy nem egyformán nevelték a gyerekeket, ezért szerinte egységes szemléletmódot kell elfogadtatni a kollégákkal, a versenyeztetést pedig az életkori sajátosságok figyelembe vételével kell kialakítani.

"Nagyon fontos, hogy pedagógiai érzékük is legyen az edzőknek, ne csak szakmai gyakorlatuk" - mondta ki Zsiga Gyula, aki kiemelte a szülők és a szakosztályok szerepét abban a folyamatban, amely során élsportolóvá válik egy versenyző, megtanulja, hogyan kell élni, viselkedni.

"A kluboknak partnernek kell lenniük a munkában, mert a válogatottak sikere közös érdek" - tette hozzá Novák András.

- MTI -


Budapest - Zsiga Gyula látja el januártól a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szakmai igazgatói feladatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!