Megint sok a szúnyog

Megint sok a szúnyog
Irtják, megelőző jelleggel, meg kifejlődés után is, rendszeresen, egy évben többször – mégis itt vannak, mégis csípnek.

Ha közel sem mindenhol, de például a megyeszékhelyen a települési önkormányzat gondot fordít a szúnyogveszély-elhárításra, sokmilliós összeget különít el erre a feladatra esztendőről esztendőre. Az elmúlt napokban a miskolciak mégis azt reklamálhatták: miért nem irtanak az illetékesek?!

Paradox módon épp néhány napja zajlott le a legutóbbi akció, amelynek kiértékelése azt mutatta a szakembereknek: kevesebb lett a csípős rovar, különösen ha más városok, nagyvárosok adataival vetjük össze. Murai Gábor, a Városgazda Kht. igazgatója lapunknak elmondta: június 23-ára rendeltek utoljára irtást, amelyet sikeresnek tart. Míg az év korábbi szakában úgynevezett biológiai irtást végeznek, amely a kifejletlen lárvák ellen irányul, most kémiai irtás zajlott, amelynek célpontjai a már kifejlett, repülő rovarok. Márpedig ez utóbbi – magyarázta az igazgató – nem lehet olyan hatékony, mint a megelőzés. Ráadásul mindkét eljárásnak korlátai és kockázatai vannak, nem lehet nyakló nélkül ismételni. Lassan az idén erre elkülönített önkormányzati keretnek is a végére érnek.

Lesz-e tehát még a közeljövőben újabb írtás? – tették fel a kérdést, ám erre nem kaptunk egyértelmű választ. Murai Gábor inkább arra hivatkozott (megismételve a lapunk által már tavasszal idézett illetékesi álláspontot): szúnyogmentességet lehetetlen biztosítani, a vérszívók jelenlétével számolni kell, valamint „lehet egyénileg is védekezni”.

Legmohóbb a nőstény

A hazánkban élő közel 50 szúnyogfaj él. A hím szúnyog szájszerve a bőr átszúrására alkalmatlan, ezért csak növényi nedvekkel táplálkozik. Vért kizárólag a nőstény szúnyogok szívnak, de a kikelt imágók még nem táplálkoznak, mert kellően meg nem szilárdult szájszerveikkel a bőrt nem képesek átszúrni.

Legmohóbban a 3-4 napos nőstény támad.

Megszokott gazdáját, szagát és hőmérsékletét érzékelve, optikai és kémiai érzékszervei segítségével találja meg. Az éhes nőstény a szúrásra legalkalmasabb felület kiválasztása céljából az ember vagy az állat bőrét gondosan végigtapogatja, majd a bőrfelszín alatt húzódó eret megkeresve szívókáját az arra alkalmas helyen szúrja be.

Átlagos élettartamuk alig több egy hétnél. Halandóságuk a természetben rendkívül nagy, naponta 40 százalék is lehet. Az alacsony hőmérséklet és a nem túl magas páratartalom élettartamukat meghosszabbítja.

Főbb fajták:

Foltosszárnyú maláriaszúnyog (Anopheles maculipennis)

Gyötrő szúnyog (Aedes vexans)

Házi szúnyog (Culex pipiens molestus)

Mocsári szúnyog (Mansonia richiardii)A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés