Megismerték a drónokban rejlő lehetőségeket a diákok

A tanulók Bartók Tamás referens segítségével ismerkedtek meg a drónokkal
A tanulók Bartók Tamás referens segítségével ismerkedtek meg a drónokkal - © Fotó: a szerző
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A nyári gyakorlaton élesben is kipróbálhatták az iskolapadban tanult szakmai fogásokat.

– A minden évben kötelező nyári gyakorlat teljesítésére együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnáziuma (ÉVISZ) és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG), így a környezetvédelmi és vízgazdálkodási szakirányt végző 10. és 11. évfolyamos tanulókat a korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagy számban foglalkoztatták a szakaszmérnökségeken – tájékoztatott Szamos Ferenc, a FETIVIZIG igazgatási osztályvezetője.

Szerteágazó ismeretek

A négyhetes képzésben részt vevők – a jogszabály alapján – a munkájukért fizetést, étkezési hozzájárulást és útiköltség-térítést is kaptak. A munka- és tűzvédelmi ismereteket már az iskolában megszerezték a diákok, akik a ­FETIVIZIG-nél további ­speciális oktatásban is részesültek.

Azt, hogy ki melyik helyszínen fogja teljesíteni a gyakorlatot, Luczáné Madai Zsuzsanna oktatási és képzési referens egyeztette a diákokkal. Mint elmondta, az egyedi igényeket – például a lakóhely szerinti beosztásokat – rugalmasan kezelték.

Tartalmas programot állítottak össze a tanulók számára, az elméleti képzés mellett bevonták őket olyan feladatok elvégzésébe is (például geodéziai, hidrológiai és vízhozammérések, a drónok felhasználása stb.), amelyek során betekintést nyerhettek az igazgatóság mindennapjaiba, gyakorolhatták az eszközhasználatot és megismerhették a folyamatokat – tudatta Dávid Zoltán, a Nyíri Szakaszmérnökség szakaszmérnök-helyettese.

A Nyíri mellett a Felsőszabolcsi és a Szatmári Szakaszmérnökségeken is komoly munkákban vettek részt a diákok.

A Szamos folyón vízhozammérést, a talajvízkutakban vízszintmérést végeztek. Megtekintették a Szamos–Kraszna-közi tározó nagy műtárgyait, Nagyecseden pedig mind a ma működő, mind a műemlék szivattyútelepet. A tiszaberceli felügyelőségen a védtöltésen vonalszintezést és a keresztszelvények felmérését végezték el. A terepbejárások alkalmával megismerhették az igazgatóság működési területét, a műtárgyakat és a szivattyútelepeket, valamint a vízügyi helyi sajátosságokat.

Írásos beszámoló

A végrehajtott feladatokról írásos beszámolót kellett készíteniük a diákoknak, amivel igazolhatják a gyakorlat teljesítését.

A nyári gyakorlat rendkívül hasznos volt a diákok számára, mert ennek során az iskolapadban tanult szakmai fogásokat élesben is kipróbálhatták.

– Nádasi Zoltán –

Címkék: , ,hirdetés