Megjegyeztük: „Kezdjetek el élni, hogy tudjatok mesélni!”

Csoportkép őrzi a 2018-as, jubileumi találkozó emlékét is
Csoportkép őrzi a 2018-as, jubileumi találkozó emlékét is - © Fotó: olvasónktól
Apagy – Félszáz éve ballagtak el az általános iskolából, most újra találkoztak az egykori diáktársak.

Az 1968-as tanévben az akkori 8. a és 8. b osztály 59 főből állt. A közelmúltban rendezett ötvenéves osztálytalálkozón 13 tanárunk és 13 diáktársunk már csak az értük meggyújtott mécsesek fényében lehetett velünk.

A jubileumi ünnepségre 31-en jöttek el. Tanáraink közül az akkori történelem-magyar szakos Lengyel Lászlóné Fábri Éva tanárnő Budapestről érkezett hozzánk, őt tiszteletbeli osztályfőnökünknek neveztük ki. Jelen volt még kedves tanító nénink, az immár 86 éves Hajdú Andrásné Bónizs Gizike is. Ő a községünkben nagyon sok gyereket tanított meg írni, olvasni. Az alsó tagozatos osztályfőnökünk, Köbli Józsefné Pásztor Gizike Debrecenben él, telefonon üdvözölt bennünket.

apa2

Újra az iskolában

A találkozón mindenki beszámolt addigi életútjáról, sikereiről, kudarcairól. Az idei együttlétünk fő mondandója az volt, hogy – pár társunk kivételével – nyugdíjasok, nagyszülők lettünk.

Ünneplésünk egyik fénypontját jelentette az unokáink szívből jövő műsora. A gyerekek énekekkel, citerával és fuvolával köszöntöttek bennünket. Jelen volt Apagy polgármestere, Kiss István és az általános iskola jelenlegi igazgatója, Benga András is, akik rövid áttekintést adtak a község, illetve az iskola jelenéről.

Természetesen újra megnéztük a volt iskolánkat, a tablóinkat, majd az egyik osztálytársunk panziójában finom vacsora mellett nosztalgiáztunk, címeket, telefonszámokat cseréltünk. Meglepetésként már ekkor megkaptuk a frissen készült csoportképet, aminek különösen örültünk.

Útravalóul nagyon megjegyeztük a szereplők között éneklő kisfiú énekének refrénjét: „Kezdjetek el élni, hogy tudjatok mesélni!” (Ez a kisfiú ezt a dalt a nagymamája nyugdíjba vonulása alkalmából szerette volna neki elénekelni, csak sajnos a nagyi ezt már nem érhette meg. Talán odaát neki is szólt.)

Köszönjük a szervezőknek (Oszlánszki Erzsébetnek, Jócsák Istvánnak és Dunavölgyi Máriának) ezt a kellemesen eltöltött találkozást.

– Blanár Andrásné, B. Tóth Erzsébet –

Címkék: , ,hirdetés