Miért vállalt munkát a diákévek alatt?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Nyíregyháza – Rendhagyó körkérdésünkre ezúttal a Kelet-Magyarország kollégái válaszoltak. Kiderül, ki miért vállalt munkát diákként.

Az az első három csík a cipőmön…

Nyéki Zsolt

Nyéki Zsolt: A ’80-as évek derekának Magyarországán csak a megfizethetetlenül drága pesti butikokban lehetett venni márkás sportcipőt. Kamaszkoromtól nagyon vágytam egy ilyenre, de fel sem merült bennem, hogy szüleimet nyaggassam érte. A fővárosba kerülve a tanulás mellett kerteket ástam, gyümölcsfákat metszettem, és 19 évesen saját keresetemből megvettem az első Adidas cipőmet. Gyermekeim számára igazi tanmesévé nőtte ki magát a történet, amikor ők léptek kamaszkorba…

Hajnali ébredés az első magnóért

Pusztai Sándor

Pusztai Sándor: Egy örökkévalóság volt Tarpáig zötykölődni a család Trabijában, hogy megkeressük a háziorvost és megvegyük tőle a nyári keresetemből életem első magnóját. Egy hónapig keltem álmosan hajnali 5-kor, hogy kikerekezzek a városszéli telephelyre a gyümölcsös ládákat kitakarítani, összeforgatni és belőlük oszlopokat emelni, majd a beérkező teherkocsikra felrakni. Később voltam kirakatrendező, bolti eladó, üzemi segédmunkás, így ismerkedve a nagybetűs élet előtt a nyári diákmunka világával.

Könyvbolondból lettem piaci kofa

Bednárik Mónika

Bednárik Mónika: Ha az ember középiskolásként minden (zseb)pénzét könyvekre költi, akkor eljön a pillanat, hogy a régi bicikli újra cseréléséért meg is kell dolgozni. Így lettem piaci kofa, s árultam a mosolygó barackot, meg a kovászolni kiváló uborkát a zöldségekhez és gyümölcsökhöz tőlem sokkal jobban értő háziasszonyoknak. A tisztes munkával megkeresett forintokból – egy kis anyai és dédmamai támogatással – meglett a vágyott Csepel, amin elsőként és büszkén a könyvesboltba száguldoztam el…

Ami az eszközt szentesítette

Sipeki Péter

Sipeki Péter: Nyári munkának indult, majd állandó jövedelemforrássá és életem egyik legmeghatározóbb időszakává vált, amikor pizzafutárként kezdtem el dolgozni Nyíregyházán. Meghatározó volt, mert a borravalóknak köszönhetően például megtanultam értékelni minden fillért, s megismertem számtalan emberi és embertelen hozzáállást, tulajdonságot. No meg nem utolsósorban megvehettem az első fényképezőgépemet, és ezzel elindulhattam titkon dédelgetett álmaim útján.

Amit nem lehet forintosítani…

Palicz István

Palicz István: Szórólapokat hordtam, árufeltöltőként dolgoztam a Zöld Elefántban, ahol soha nem éreztették velem, hogy én csak egy kisegítő vagyok, a főiskolai évek alatt nappal előadásokat hallgattam, éjjelente pedig nem kukoricáztam, amikor a konzervgyárban a forrón lefóliázott termékeket kellett raklapokra pakolni. Tárgyiasítva, egy márkás kerékpárt és az első mobiltelefonomat köszönhetem a dolgos diákéveknek, de valójában ennél sokkal többet: munkatapasztalatot, barátokat, helyes értékrendet.
hirdetés