Helyi közélet

2017.01.28. 18:55

Méltatlanság miatt új választás lesz Kislétán

Nyíregyháza, Kisléta - Az elsőfokú ítélet ellen a polgármester fellebbezést jelentett be, s kérte a végzés megváltoztatását.

Nyíregyháza, Kisléta - Az elsőfokú ítélet ellen a polgármester fellebbezést jelentett be, s kérte a végzés megváltoztatását.

Ahogy arról már az első oldalon is beszámoltunk, a Nyíregyházi Törvényszék szerdán másodfokon jogerősen döntött arról, hogy Kisléta polgármestere (Madácsi Imre – a szerk.) méltatlan a tisztségére. Az eljárást a megyei kormányhivatal kezdeményezte, mert Kisléta képviselő-testülete a polgármester újraválasztása óta nem hozott döntést a polgármester méltatlanságával kapcsolatban.

Korábban fellebbezett

– A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzésében nem jogerősen kimondta, hogy a polgármester a tisztségre méltatlan. Rámutatott, hogy a méltatlanságot a bíróságok 2015-ben már megállapították, azonban a polgármestert 2016. április 24-én megtartott időközi választáson újraválasztották – idézte fel az előzményeket közleményében dr. Toma Attila.

A korábbi méltatlanság kimondása is azon alapult, hogy a polgármestert a Nyíregyházi Törvényszék, illetve a Debreceni Ítélőtábla szándékos bűncselekmény elkövetése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Tekintettel arra, hogy a polgármester az újraválasztása után is ezen büntetőítélet hatálya alatt áll, az önkormányzatokról szóló törvény értelmében polgármesteri tisztséget nem tölthet be.

– Az elsőfokú ítélet ellen a polgármester fellebbezést jelentett be, s kérte a végzés megváltoztatását. A másodfokú bíróság a szerdán megtartott tanácsülésen az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta, s ezzel a méltatlanság kimondása jogerőssé vált – tette hozzá a törvényszék sajtószóvivője.

Új választást kell kiírni

S ahogy arról mi is beszámoltunk: a Fővárosi Törvényszék szeptember 22-én előzetes letartóztatásba helyezte Madácsi Imrét az ellene jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettének vádja miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban, de a településvezető ezután sem mondott le tisztségéről.

A jogerős törvényszéki döntés egyben azt is jelenti, hogy Kislétán újabb időközi választáson új polgármestert kell választaniuk a helyieknek.

- KM -


Kisléta – Hiába tartóztatták le Madácsi Imrét még szeptemberben, ő nem mondott le a tisztségéről – úgyhogy hivatalosan csak január 25-étől vált méltatlanná a polgármesteri tisztségre.

Kisléta - Négy és fél év börtönt kapott a kislétai polgármester, aki azért került előzetes letartóztatásba, mert többször is előfordult, hogy nem jelent meg a tárgyalásán. Korábban több millió forint támogatást vett fel arra hivatkozva, hogy cégében megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, a béreket viszont nem fizette ki - derült ki a tenyek.hu riportjából.

Kisléta - Egyelőre senki nem mer beszélni a polgármester „viselt dolgairól” a településen.

Kisléta - Letartóztatták Madácsi Imrét, Kisléta polgármesterét. Az RTL Klub híradója szerint múlt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték. A Fővárosi Törvényszék megerősítette, hogy az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolja a polgármestert, de ennél nem árultak el többet. Madácsi Imre nem először áll bíróság előtt. Korábban ugyanezzel vádolták, akkor másfél év felfüggesztett börtönre ítélték, ami jövő januárban telne le - derült ki az rtl.hu riportjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában