Kisléta

2020.01.28. 17:30

Kulcsot kaptak egy új élethez

Öt család kapott új házat és ezzel új lehetőséget Kislétán.

Fotó: @DODO FERENC

Vadonatúj szociális bérlakások és közösségi épületek segítik a társadalmi integrációt Kislétán: a több mint 196 millió forintnyi európai uniós támogatásból megvalósított fejlesztésnek köszönhetően öt hátrányos helyzetű család költözhet a település szegregátumából az öt vadonatúj önkormányzati bérlakásba – tudtuk meg a projekt keddi zárórendezvényén.

Élhetőbb, szebb körülmények

Pénzes Sándor Károly, a település polgármestere lapunknak elmondta, a szociális bérlakások 76 négyzetméter alapterületűek, van bennük három szoba, egy nappalival egybekötött konyha, fürdőszoba és különálló wc, az otthon melegéről pedig vegyes tüzelésű kazán gondoskodik.

‒ A lakószobákat laminált padlóval burkolták, míg a többi helyiség hidegburkolatot kapott. A lakások hőszigeteltek, így megfelelnek a modern kor energetikai követelményeinek. Nagyon fontos, hogy az lakásokat nem csak a mának építettük, ezért bízom benne, hogy a beköltöző bérlők jó gazda módjára fogják az épületeket használni, karbantartani és megóvni – részletezte az új bérlakások paramétereit a település polgármestere.

Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a nehéz helyzetű családok segítését megcélzó programok esetében a „nem helyettük, hanem velük” elvet tartják szem előtt, és így a családok mindinkább képessé válhatnak az egyéni és a közösségi felelősségvállalásra.

‒ A most lezárult projekt célja, hogy az elszigetelt közösségben, mélyszegénységben élő, szociális és anyagi gondokkal küzdő lakosok társadalmilag felzárkózzanak és beintegrálódjanak a település életébe – ismertette a célokat az államtitkár.

A vadonatúj bérlakásokon túl felépült a Csillag Szolgáltatóház és a Csillag Szolgáltató Pont, melyek közösségi térként szolgálják a jövőben a település lakosságát, de számos egyéb funkciójuk is van: egyéni és csoportos fejlesztéseknek adhatnak otthont, illetve azok számára biztosítanak mosási és tisztálkodási lehetőséget, akiknek ezt az otthoni körülményeik nem teszik lehetővé.

Izgatottan várják a költözést

A sajtónyilvános lakásbejáráson megpillantottunk két mosolygós, kissé megilletődött fiatal hölgyet, akik immár egy vadonatúj lakás bérlőinek mondhatják magukat. Varga Renáta hatodmagával költözik majd az új lakásba, mely elmondása szerint sokkal nagyobb, mint a jelenlegi otthonunk, melynek az állapota már nem megfelelő.

‒ Az új bérlakásban van egy tágas étkező, ahol elfér az egész család, így együtt tölthetjük az időt az étkezésekkor, ezt korábban sajnos nem tehettük meg. Az új lakással nagymértékben javulnak az életkörülményeink. A gyerekek nagyon izgatottak a költözés miatt, hiszen jelenleg egy szobában élnek velünk, a jövőben pedig külön szobájuk lesz – taglalta az új lakással járó előnyöket Varga Renáta, akinek újdonsült szomszédja szintén készséggel állt lapunk rendelkezésére.

Nagy Evelin fiatal anyuka, aki kisfiával, szüleivel, a két húgával és a párjával él együtt egy kis házban. ‒ A mostani otthonunkban csak két szoba van, ezért elég szűkösen élünk, de az új lakásban kényelmesen elférünk majd mindnyájan. A régi lakásunkban nincs fürdőszoba, így nagyon nehezen tudjuk megoldani a tisztálkodást, de a jövőben ez a gondunk is megoldódik. Mindenkinek köszönjük, hogy megkaphattuk ezt a lakást, ez egy hatalmas lehetőség a hozzánk hasonló családok számára – árulta el lapunknak Nagy Evelin.

MI

Címkék#Kisléta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában