Megkezdik a tárgyalásokat a szankciókról

Teherán – Az iráni atomprogramról tárgyaló hatok (Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Németország) pénteken megállapodtak, hogy megbeszéléseket kezdenek a Teheránt érintő esetleges szankciókról, miután a perzsa állam többször is visszautasította urándúsító programjának felfüggesztését.

Margaret Beckett brit külügyminiszter a tárgyalás után közölte, sajnálattal vették tudomásul, hogy Irán az ENSZ 1696. határozatát – melyben az urándúsítás felfüggesztésére szólította fel Teheránt a nemzetközi testület – nem tartotta be.

Ezért az ENSZ alapokmányának 41. bekezdése értelmében megvizsgálják a megoldást. Ez az a fejezet, amely diplomáciai és gazdasági szankciókat is engedélyez a határozat kikényszerítése érdekében. A brit diplomácia vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: elsősorban továbbra is a tárgyalásos megoldást keresik.

A nyugati államok azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomprogramjának leple alatt nukleáris fegyvert fejleszt, míg Teherán azt állítja: békés célra használná fel dúsított uránját.
hirdetés