Megkezdődött a 24 órás metrósztrájk Londonban

Megkezdték 24 órás sztrájkjukat a hétfő délutáni csúcsforgalom kezdetén a londoni metróhálózat létszámcsökkentés ellen küzdő dolgozói. A brit fővárosban komoly fennakadásokra kell számítani a tömegközlekedésben, ahol száz extra buszt állítottak szolgálatba a sztrájk idejére. Két szakszervezet is sztrájkot hirdetett.

A londoni metró karbantartói helyi idő szerint délután öt órakor kezdték meg 24 órásra tervezett sztrájkjukat. Őket négy óra múlva követik majd a metróvezetők, kalauzok és az állomások dolgozói. Az RMT és TSSA szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetéssel a tervezett létszámleépítések ellen tiltakoznak.

A szakszervezetek szerint a jegyirodák alkalmazottjainak nyolcszáz fős csökkentése az utasok biztonságát veszélyeztetik. Szerintük a jegyirodák dolgozói is hozzájárultak a metróhálózat biztonságához.

Az RMT szóvivője szerint tízezer alkalmazott teszi le a munkát a sztrájk idejére, és szerinte a munkabeszüntetésnek óriási hatása lesz. “Nem lehet a metrót tízezer hiányzó emberrel működtetni” – idézte a szóvivőt a BBC brit közszolgálati adó.

A londoni közlekedési hivatal (TfL) szóvivője szerint egyes vonalakon a metrók felét tudják majd elindítani, míg más vonalakon csak a járatok negyede járhat. A londoniakat arra buzdították, hogy alternatív útvonalakat keressenek. A városban a szokásosnál százzal több buszt állítanak üzembe, és a Temzén is növelik az utasszállító hajók számát.

– Független Hírügynökség –
hirdetés