Megkezdődött a rakamazi emberölés ügyében indult per

Nyíregyháza, 2012. június 26., kedd (MTI) – Megkezdődött a per a rakamazi emberölés ügyében kedden a Nyíregyházi Törvényszéken; a vád szerint egy nő és élettársa tavaly februárban kirabolt egy idős asszonyt annak lakásában, és azt megelőzően olyan brutálisan bántalmazták a 76 éves sértettet, hogy az a helyszínen meghalt.

M. Erikát és Ö. Miklóst, az első- és a másodrendű vádlottat társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja a megyei főügyészség.

A büntetőper másik két vádlottjának, az elsőrendű vádlott anyjának és nővérének – akik a bűncselekmény után a nő véres ruházatának elégetésében, illetve az ellopott pénz és ékszerek elrejtésében segédkeztek – emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt kell felelniük.

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint a 29 éves, kétgyermekes rakamazi nő és 22 éves élettársa 2011. február 11-én cigarettavásárlás ürügyén ment be az idős asszony házába. A nő elterelte az asszony figyelmét, eközben élettársa beosont az egyik szobába, és az ott lévő szekrényből 200 ezer forintot vett magához. A másodrendű vádlott által keltett zajokat azonban meghallotta a sértett; a férfi ekkor pofon vágta az asszonyt, majd kimenekült a lakásból.

A vádlottak nem tettek vallomást

Az idős asszony a teraszig követte a férfit és az időközben hozzá csatlakozó nőt, aki egy vascsövet magához véve verni kezdte az asszonyt. Az ütés miatt a földre került sértettet mindketten többször megrúgták, megtaposták, a bántalmazás után az elsőrendű vádlott levette az asszony nyakában levő arany nyakláncot és az ujján lévő karikagyűrűt. Az erősen vérző sértettet a vádlottak közös erővel húzták be a lakásba, és elmenekültek a helyszínről. Az asszony holttestére egyik ismerőse talált rá.

M. Erika véres ruházatát édesanyja égette el a házuk kályhájában, nővére a zsákmányolt pénzt és ékszereket a timári házában rejtette el. 

A keddi tárgyaláson sem az első-, sem a másodrendű vádlott nem tett vallomást. A nyomozati szakaszban tett nyilatkozatában a nő előbb azt állította, hogy a gyilkosságot a bátyja követte el, később pedig már azt vallotta, hogy testvére és az élettársa bántalmazta a sértettet. A férfi korábbi vallomásaiban ezzel szemben azt mondta, hogy a gyógyszerek hatása alatt álló élettársa ment be az asszonyhoz, majd bevallotta, hogy ő is részt vett a bűncselekmény elkövetésében.

A büntetőper a harmad- és a negyedrendű vádlott, valamint szakértők meghallgatásával folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken.
hirdetés