Megkezdődött a tavaszi kölyökkutyadömping

Akt.:
Megkezdődött a tavaszi kölyökkutyadömping
Megkezdődött a tavaszi kölyökkutyadömping - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Az Állatbarát Alapítványnál jelenleg közel kétszáz eb vár új gazdára.


Nagy félelme az állatvédőknek, hogy a tavasz beköszöntével megjelennek az utcára dobott, magukra hagyott, gazdikereső kutyák és cicák. Az idén sincs ez másként.

– Mindig azt várjuk, hogy átalakul az emberek hozzáállása, és csökken a kóbor állatok száma, de sajnos most sem tudok pozitív változásról beszámolni. Az elmúlt két hétben napi szinten érkeztek kidobott kölyökkutyaalmok. Dobozban, zsákban, lavórban teszik ki az út szélére a feleslegessé vált szaporulatot. Arra számítanak ezek a kicsit sem felelősségteljes „gazdik”, hogy valaki rátalál a kicsikre és gondoskodik róluk, magyarul másokra testálják a felnevelésükkel járó terhet. Jelenleg 189 eb él az otthonban: nyolc–tíz napostól a három hónapos korig negyvennégy kölyök vár örökbefogadásra, legalább húsz „kiskamasz” kutyánk van, a többi ennél idősebb – mondta el érdeklődésünkre Raska Andrea, az Állatbarát Alapítvány vezetője.

kutya1

Olyan, mint egy óvoda

– Nyilván, a cuki kiskutyáknak könnyebb befogadót találni, természetesen az oltási sorukat megkezdjük, így jó ideig a mi vendégszeretetünket és gondoskodásunkat élvezik az apróságok. A cica „baby boom” egyelőre még nem ütött be, a kutyadömping közepén járunk éppen, van, hogy egy nap nyolc kölyköt is behoznak. Ezek nincsenek féregtelenítve, oltva, általában tele vannak gilisztával, élősködőkkel. Az otthon is, mint minden más hely, ahol sok állat él együtt, úgy működik, mint egy óvoda: egymástól kapják el a különböző betegségeket, így aztán óriási erőfeszítést jelent a kicsik állandó gyógykezelése és vakcinázása, bolhátlanítása. Az elmúlt hetekben minden napra jutott egy-egy ilyen alom – tette hozzá Andrea, aki nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a prevenció.

kutya
– Számtalan tévhit kering arról, hogy a szuka kutyákat mikor szabad ivartalanítani; sokan mondják, hogy legalább egyszer fialnia kell a műtét előtt. Ez azonban nincs így! Az ivartalanításnak – amellett, hogy megelőzhetjük a felesleges szaporulatot – nagyon sok kedvező hatása van. A daganatos, gyulladásos megbetegedések nagy része elkerülhető, illetve harmonikusabb a háziállat és a gazdi kapcsolata.

Olcsóbb az ivartalanítás

Tavasszal több állatorvosi rendelő hirdet ivartalanítási akciót, amiket érdemes kihasználni.
– Természetesen pénzbe kerül a műtét, de nagyobb költséggel jár az új alom ellátása, hiszen a gondos gazdi féregteleníti, vakcinázza, eteti a kicsiket, arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz befogadót találni a kölyköknek. Azok meg csak nőnek, nőnek, és minél idősebbek, annál kevésbé kelendőek.

KM-CsA
hirdetés