Megkezdődött a V. SzamosFeszt fesztivál a szatmári Cégénydányádon

Akt.:
Szamosfeszt 2016
Szamosfeszt 2016 - © MTI Fotó: Vajda János
Cégénydányád – Az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött szombaton az V. SzamosFeszt népzenei, néptánc és gasztronómiai fesztivál a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon, a vasárnapig tartó programsorozatot hungarikumkiállítás, élménytúrázások és zenei koncertek színesítik.

A Fehérgyarmat melletti község református templomában, az ünnepi istentisztelettel együtt megtartott megnyitón Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke beszédében elmondta, a fesztivál ma már nemcsak az itt élő embereknek szól, hanem országosan elismert eseménnyé nőtte ki magát.

A mintegy hétszáz lelkes község köszöntése, az Adj’ Isten Szatmárban! turisztikai branddé vált és bevezetése óta eltelt másfél évben négy turisztikai díjat nyert el – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke “telitalálatnak” nevezve a szlogent, mivel szavai szerint az egyben a térség felemelkedését is segíti. Hozzátette, a mondatban rejlő gondolatokat összefogással tettekké tudták formálni a cégénydányádiak.


download

2016. július 2. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke az V. Szamosfeszt népzenei és néptánctalálkozó istentisztelettel egybekötött megnyitóján a cégénydányádi református templomban 2016. július 2-án. MTI Fotó: Vajda János


Ez a kis falu megmutatta, hogyan lehet kreatív ötletekkel, jó elgondolásokkal élhető életet teremteni és boldogulni – fogalmazott a megnyitón Jakab István.

A megnyitót követően Jakab István és Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere a díszpolgári címeket és a települési emlékérmeket adtak át.

A helyi Kende-kúria parkjában szombaton lovasíjász bemutató, fonóház és könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket. Vasárnap rendezik a hungarikumkiállítást a kúriában, de lesz kézműves vásár, kézműves udvar, lovasszekér- és kerékpártúra, népzenei és néptánc együttesek lépnek fel, este pedig színházi előadást tartanak

A fesztivál teljes bevételét a júniusi szatmári jégverésben megsérült zajtai házak tulajdonosainak megsegítésére ajánlották fel a szervezők.

– MTI –
hirdetés