Megkönnyezte a Parlament elnöke

Megkönnyezte a Parlament elnöke
A medréből kilépett Hernád teljesen körbeölelte az apró községet, a reggeli órákban már százak dolgoztak a gátakon.

Nagyon sok katona érkezett a mentési munkákhoz Debrecenből, ők karöltve adogatták egymásnak a zsákokat a katasztrófavédelem, tűzoltóság munkatársaival. – Ekkora víz még nem volt a település közvetlen közelében – sorolja Bernáth Jánosné, akinek a háza eddig még nem került víz alá – kedd délben már észleltük, hogy itt nagyobb lesz a baj. A kisebb értékeket kimenekítettük, de a bútorok a lakásban maradtak. Legalább két nap kell ahhoz, hogy apadjon. Sajnos a helyreállítás nem zökkenőmentes, mert nekünk kell fedezni a kiadásokat, és csak ezután, áfás számlák ellenében kapunk támogatást. Tavalyelőtt legalábbis így volt, de ha jól emlékszem csak a felét fizették ki a kiadásoknak. Vagyis furcsán értelmezték a segélyt, ha kölcsönt kellett felvenni.

Nem kell átvágni

A mentés nem csak a szárazföldön, a levegőben is folyamatos volt. Két katonai helikopter szünet nélkül hordta a homokzsákokkal teli konténereket az Ongai homokbányából. Leereszkedésükkor vízpermet, orkán erejű szél vágta szembe a védekezőket, távolabb homokdombokat, fehérlő zsákokat és lapátokat markoló helyieket fogott be a kamera látószöge. – Madzin Tibor ongai polgármesterhez tartozik Ócsanálos is. – A nehezén túl vagyunk, de kérdés, meddig tart az apadási időszak, több tízmillióra saccolható most a védekezés költsége, akár háromszorosa is lehet a tavalyelőttinek – sorolja. Egyes zöngék szerint az is felvetődött, hogy az áradás miatt át kell vágni a harminchetes főútvonalat. Konhánka István a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője elmondja érdeklődésünkre, intenzív a munka, szeretnék elkerülni hogy ilyen drasztikus beavatkozásra sor kerüljön, egyáltalán azt, hogy itt is kilakoltatásokban gondolkodjanak. – Most már optimistábbak vagyunk, látható a védekezés eredménye – mondja – holnap Bőcs térségében várható a nagyobb munka.

Tájékoztatás

Onga polgármesteri hivatalában az önkormányzat, illetve a katasztrófavédelem vezetői tájékoztatták Szili Katalint a Parlament elnökét a kialakult helyzetről. A tanácskozáson elhangzott, komoly problémákat jelent, hogy az Ócsanálost védő gátrendszernek egy része állami, egy másik része önkormányzati felügyelet alatt áll. Felvetették, nem ártana, ha a védműveknek egy gazdája lenne, ezzel a pályázati lehetőségek is egyértelműbbé válnának, nem csúsznának el egymás mellett az esetleges támogatások. Szili Katalin megígérte, felveszi a kapcsolatot a vízügyi tárcával és megpróbálnak megoldást találni erre a problémára. A tanácskozás után Szili Katalin az ócsanálosi gátra látogatott, elbeszélgetett a helyiekkel, könny csordult a szeméből a hallottak és látottak után.

SFL
hirdetés