Megkönnyítik a pályaválasztást

Gyárlátogatáson a kótaji diákok
Gyárlátogatáson a kótaji diákok
Kótaj – Munkahelyekkel és szakmákkal ismerkedtek meg a kótaji fiatalok.


David Brooks gondolata jegyében rendezte meg az őszi pályaorientációs napot a kótaji István Király Baptista Általános Iskola: „Ha a munkánk vagy a karrierünk nem felel meg számunkra, akkor másvalamibe kezdünk. A hivatását azonban nem választja az ember. A szóban is benne van, hogy minket hívnak. Akinek hivatása van, úgy érzi, nincs választása, engedelmeskednie kell a hívásnak, különben nem talál rá a saját életfeladatára, küldetésére.”

Mezőgazdasági munkák

A pályaorientációs napon a diákok különböző formában, helyszíneken, életkoruknak megfelelően ismerkedhettek az egyes szakmákkal. A legfőbb célja az volt ennek a napnak, hogy elősegítse az oktatási intézménybe járó tanulók ismereteinek, tapasztalatainak bővítését a munka különböző színterein, megkönnyítve ezzel a későbbi pályaválasztási döntés meghozatalát.

– Az 5. évfolyam tanulói a Speker-tanyára látogattak el, ahol betekintést nyertek a falusi gazdálkodás mindennapjaiba, a mezőgazdasági munkák fázisaiba. Hatalmas élményt nyújtott a gyermekek számára, hogy segédkezhettek az állatok ellátásában, illetve, hogy testközelből figyelhették meg az állatgondozás titkait. A nap hátralevő részében lovagoltak, kocsit hajtottak, állatokat simogattak – tájékoztatta lapunkat Deák Szvetlána Ágnes megbízott igazgató.

– A 6. évfolyamos fiúk egy gyárlátogatáson vettek rész, mégpedig egy műanyagablakokat gyártó cégnél. A Realtherm Kft. telephelyén az üzemvezető kalauzolta végig a tanulókat, betekintést engedve a létesítmény egyes részeinek működésébe, a különböző munkafolyamatokba. A 6. évfolyamos lányok pedig a községben működő Szépségvarázs Szalonba látogattak el, ahol az ott dolgozó fodrász és kozmetikus a szakma szépségeivel ismertette meg az odalátogatókat.

Kiállítás a zsibongóban

– Meghívott szakemberek az iskolánkban további szakmai bemutatókat is tartottak, ahol a virágkötészet és a szabás-varrás fortélyaival ismerkedhettek meg tanulóink. A bátrabbak száraz- és selyemvirágokból szebbnél szebb őszi csokrokat, koszorúkat, valamint zsebkendőtartót és illatpárnákat készítettek. Kreativitásuk, fantáziaviláguk szerteágazó volt, az elkészült műveket iskolánk zsibongójában állítottuk ki. A nap további részében a gyerekek bemutató kisfilmeket tekintettek meg, plakátot készítettek álmaik munkahelyéről. Az alsó tagozatos kis nebulók sem szűkölködtek az élményekben, hiszen ők játékos feladatok – memóriajáték, szókereső, szókirakó – segítségével ismerkedtek meg a különböző szakmákkal.

Teljes kép a valóságról

– Tanulóinknak csupán elképzelésük van arról, hogy mivel is foglalkoznak a mindennapokban a különböző szakterületen dolgozók. Ahhoz pedig, hogy a valóságról teljes képet kapjanak, valódi szakemberekre van szükség. Így a pályaválasztás előtt álló 7–8. osztályos diákjainkkal ellátogattunk Budapestre a szakmák Európa-bajnokságára.

– A magyar csapat összesen huszonhat szakmában képviseltette magát. Az ápolás és gondozás, autószerelés, épületasztalos, hegesztő, szárazépítő, webfejlesztő, villanyszerelő, fodrász és még számos területen dolgozó profi szakemberek mérték össze tudásukat ezen a jeles napon.

Sok új információt kaptak

– A kollégáimmal együtt bízom abban, hogy ezeknek a sokszínű és érdekes programoknak köszönhetően gyermekeink hasznos információkkal lettek gazdagabbak, és talán azt is sikerült elérnünk, hogy némelyikük megtalálta a számára vonzó életpályát. A lap hasábjain keresztül is szeretném a tantestület köszönetét kifejezni azoknak a szülőknek, akik szakmai tudásukkal és türelmükkel hozzájárultak a nap sikerességéhez – tette hozzá befejezésül az oktatási intézmény vezetője.

KM
hirdetés