Megkóstoltuk a prószatortát – érdemes lesz sorban állni

Akt.:
Strankula Katalin mestercukrász, Tóthné Zsigó Zita, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és Petró Árpád, a Társégi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a városházi sajtótájékoztatón, előttük a tejszínes-meggyes prószatorta
Strankula Katalin mestercukrász, Tóthné Zsigó Zita, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és Petró Árpád, a Társégi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a városházi sajtótájékoztatón, előttük a tejszínes-meggyes prószatorta - © Fotó: Ladányi Tóth Lajos
Nyíregyháza – Mamma mia: kordában tartják pénteken és szombaton a nyíregyházi városnapokat!

A vers és a prósza is terítékre került hétfő délelőtt a városnapokat beharangozó sajtótájékoztatón, ahol szokatlan tízórai gyanánt az ízletes pogácsa mellett a tejszínes-meggyes prószatortából is kóstolót kaptak a megjelentek.

– Nyíregyháza újratelepítésének 265. évfordulóján pénteken 9 órakor kezdődik a kétnapos programsorozat. Nyitányként dr. Kovács Ferenc polgármester emléklapokat ad át a helyi települési értéktárba felvett nemzeti értékek értékgondnokainak a városháza dísztermében. Azt követően a Krúdy-teremben a Rímekbe faragott értékek című verspályázat ünnepélyes eredményhirdetésén veszek részt – árulta el dr. Ulrich Attila alpolgármester. Május 18-án 14 órától az ünnepi közgyűlés keretében írják alá Nyíregyháza és Bielsko-Biala partnervárosi szándéknyilatkozatát. Lengyelország magyarországi nagykövetét éppúgy várják az eseményre, mint Szatmárnémeti, Ungvár, Beregszász és Eperjes delegációit. Természetesen a hagyományokhoz hűen megkoszorúzzák a városalapítók szobrát.

Május 19-én immár tizedszer rendezik meg a Szelektív szombatot, amely illeszkedik a családok évéhez.

– Ismét a környezettudatos életmód jegyében várjuk az érdeklődőket a Kossuth térre – Petró Árpád, a Társégi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A családi vetélkedőnap egyaránt kínál tartalmas szórakozást a kicsiknek és a nagyoknak, hiszen 11 játékos állomáson (például óriás kirakó, labirintus, sajtfal, préselés, lengőteke, mobiltelefonos applikáció) tehetik próbára a résztvevők ügyességüket, valamint a szelektív hulladékgyűjtéshez kötődő felkészültségüket, tudásukat. A legjobban teljesítő családokat jutalmazzuk: az első helyezett üdülési utalványt, a második laptopot, a harmadik kerékpárutalványt kap. Az óvodák és az iskolák között is versenyt hirdetünk, értékes sportszer- és játékutalvány lesz a legjobbak jutalma.

A városnapon a Mamma mia is felcsendülhet, amikor Korda György és Balázs Klári lesz a színpadon – korántsem pókerarccal.

– Másodízben vállaltuk el, hogy megsütjük a város tortáját, amit ezúttal ezer szeletesre tervezünk – mondta Tóthné Zsigó Zita, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója, aki hozzátette, hogy osztálynyi cukrásztanuló vesz részt az elkészítésében a szakoktatókkal.

Strankula Katalin mestercukrász ízelítőt adott az édesszájúakat vonzó finomságról:

– A prósza forró vízzel elkevert kukoricalisztből készül. Ezúttal olyan süteményt választottunk, ami ízvilágában utal a városra, a megyére. A tejszínes-meggyes prószatorta tésztája kukoricadarát tartalmaz. Közel 500 tojást, 30 kg lisztet, 18 kg meggylekvárt és 30 liter tejszínt használunk fel hozzá, a tetején az egyediségét a ropogós kukoricapehely adja.

A tízórai időpont dacára megkóstoltuk a prószatortát, és igazolhatjuk, hogy érdemes lesz sorban állni szombaton fél négykor a főtéren, ahol megédesítik a városnapokat.

Program

Május 19., Kossuth tér
9.00: T-dance zumba
9.20: T-dance – Ricsajok és a gyerekek
10.00: Alma zenekar
11.30: Apacuka zenekar
12.40: Lim-Lom bábjáték
13.40: Nyíregyháza táncklub
14.00: Nyírség Tirpák Népzenei Együttes, Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesülete, Bokortanyák Lakosságáért Egyesület, Guba Táncegyüttes, Street Dance School Divattánciskola
15.30: A város tortája
16.00: Opitz Barbi
16.30: eredményhirdetés
17.00: Korda György és Balázs Klári
18.00: Kasza Tibi élő koncertje

 
hirdetés