Meglátták-e az árnyékukat a nyíregyházi macik?

A tevék szerelmesen bújtak össze, vagy az is lehet, hogy csak fáztak
A tevék szerelmesen bújtak össze, vagy az is lehet, hogy csak fáztak - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Fittyet hánytak a néphagyománynak, s átaludták a jeles napot.

Az elmúlt szombaton tartotta a katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony napját, amikor a hívek Jézus bemutatását ünneplik.
Ehhez a naphoz azonban időjárási néphiedelmek is kötődnek, éppen ezért február 2-án fotóriporter kollégánk ellátogatott a Nyíregyházi Állatparkba, hogy meglesse, mit is csinálnak ezen a napon a medvék.

Inkább farkas ordítson…

A néphagyomány szerint ugyanis felébredve téli álmukból kijönnek a barlangjukból, s ha meglátják a verőfényes napsütésben az árnyukat, megijednek tőle, s visszabújnak, mert messze még a tél vége. Ha azonban borús az ég, s nincs árnyék, akkor már kint maradnak, mert nemsokára közeleg a tavasz. Mondogatták is a mezőgazdaságból élő gazdák február 2-án: „Inkább farkas ordítson be az ablakon, mint hogy kisüssön a nap!”
Nos, mint kollégánk beszámolt róla, szombaton a medvék nem jöttek ki a barlangjukból. Az állatpark közösségi oldalán az olvasható ezzel kapcsolatban, hogy a medvék a természetes kifutórendszerükben a tartós havazás előtt decemberben kezdték meg téli álmukat a saját maguk ásta 3 m széles 1 m magas üregben, s a néphagyománynak fittyet hányva átaludták a szombatot is.
Velük ellentétben azonban a többi állat kint, a szabadban várta a látogatók érdeklődő pillantásait. A medvék szomszédságában lévő tigrisek nyugodtan pihegtek, míg kicsivel távolabb a farkasok némi izgatottsággal jártak-keltek. Az ázsiai elefántok sem fáztak a hóban, a tevék pedig szerelmesen vagy talán fázósan bújtak össze.

Bár a medvék nem bújtak elő a barlangjukból, ennek ellenére elmondhatjuk, ha kijöttek volna, akkor sem látták volna meg az árnyékukat, hiszen szombaton Nyíregyháza felett egész nap borús volt az égbolt. S ha hihetünk a népi megfigyeléseknek, akkor hamarosan vége a télnek. Erre erősít rá az a mondás is, mely szerint „január, február, itt a nyár”.

KM
hirdetés