Meglepetés kiállítás, életmű válogatás Nyírbátorban

Meglepetés kiállítás, életmű válogatás Nyírbátorban
© Fotó: Tanyik József
Nyírbátor – A Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma Baráti Köre márciusi közgyűlésén már valami motoszkálhatott az esztendő terveiről tájékoztató dr. Báthori Gábor múzeumigazgató, valamint Lóránthné Hudák Katalin elnök és Makrai Zsuzsa zománcművész fejében.

De akkor sejtelmesen csak valami meglepetés rendezvényről szóltak. Tényleg az lett. Kellemes meglepetésként lebbent fel most a fátyol: A 80. születésnapját ünneplő Tabiné Jenei Erzsébet Pro Urbe Nyírbátor alkotásaiból „Visszatekintés” című kiállítással tiszteleg a múzeum és a Baráti Kör az alkotó, Nyírbátor művészeti életének meghatározó személyisége előtt. Meglepetés kiállítás az ünnepeltnek, meglepetés a városnak, a műélvező közönségnek egyaránt. A kiállított alkotások meglepik a közösségben dolgozó társakat, a látogatókat.

Dr. Báthori Gábor a zord házigazda szerepében, de kedves határozottsággal szakította meg ideiglenesen a tisztelgő barátok, ismerősök, tanítványok, művésztársak virágcsokros áradatát. Köszöntötte az igen nagy számban megjelenteket, köszöntötte a Pro Urbe Nyírbátor Tabiné Jenei Erzsébet nyugalmazott földrajz-rajz szakos általános iskolai tanárt, a város zászlóanyját, a művészt. A gyönyörű szavalat és a felhangzó zene teremtette a hangulatot, amelyben Makrai Zsuzsa zománcművész, a kiállítás rendezője megnyitotta a tárlatot. A meglepetés kiállítással igazolva látta, hogy „ a tehetség mint búvó patak utat tör és előbukkan, hogy megmutassa magát”. Szólt Tabiné Jenei Erzsébet akvarell, olaj és akril festészetéről, a „senkiével össze nem téveszthető „ zománcvilágáról, a VIRÁGOK VILÁGÁRÓL, és még sok másról. De felhívta a figyelmet a művész Nyírbátor közterein és belső tereken jelen lévő alkotásaira is. Javasolta az érdeklődőknek, hogy töltsenek el egy nyugodt, csendes órát a kiállításon, mert olyan hangokat hallanak majd, amit a világban nem lehet.

Lórántné Hudák Katalin, a MNM Báthori István Múzeuma Baráti Köre elnökének, illetve Németh Attila alpolgármester a múzeum folyosóján celebrált pohárköszöntőjét jó néhány percig nem lehetett elkezdeni, mivel a megnyitó miatt félbeszakadt a szeretet, a tisztelet virágainak átadása. Akik viszont még nem jutottak el a művészhez, most átadták csokraikat és jókívánságaikat.
Tabiné Jenei Erzsébet több évtizedes munkásságát – elsősorban tűzzománc technikával készített alkotásait és festményeit – 2016. június 18-ig tekinthetik meg a látogatók a nyírbátori MNM Báthori István Múzeumban.

– Tanyik József –
hirdetés