Meglepetések oda-vissza

Koncz Zsuzsa
Koncz Zsuzsa
Debrecen – Koncz Zsuzsa október 26-án először lép fel a Kölcsey Központban – az Őszi kulturális napok és a Napló-koncertek sorozatban. Egy héttel előtte, 19-én, eljött megtekinteni a helyszínt, a létesítmény nagytermét – s, a sajtóval találkozván, gratulált hozzá a debrecenieknek. Aztán persze a koncertkörútra fordította a szót…  video

– Két adósságot is törleszt ez a turné – jelezte a művésznő. – Egyfelől, megjelent nemrég az új verslemezem – a sorban a negyedik – a Hungarotonnál, József Attila költeményét idézve „Egyszerű ez” címmel. Régóta dédelgetem magamban e lemez megjelentetésének tervét, annál is inkább, mert a verslemezek, amelyeknek első darabja a hetvenes évek közepén jelent meg, nagyon fontosak voltak nekem, s a közönség is szerette őket. Most azonban nemcsak klasszikus magyar költők, hanem kortársak is szerepelnek az összeállításben; régóta foglalkoztatott ez a gondolat, s aztán – mondván: rövid az élet, meg kell csinálni – lehetőséget kaptunk a Hungarotontól.

Szokásos, hogy egy új lemezt koncertkörúton mutat be az ember, az azonban már kevésbé – és ez a másik törlesztendő adósságom –, hogy a dalokban egy olyan időtávot öleljek át, amely képviseli, bemutatja mindazt, amit tettem; összefoglaló mindarról, amit erről a műfajról gondolok, arról, hogyan lehet a költészetet a közönségnek tolmácsolni. Ezért is nincs címe a koncertnek. Persze, van, aki azt mondaná erre merész egyszerűséggel, hogy „Best of” – de hát én már csak egy ilyen magyar lány vagyok – nevetett fel Koncz Zsuzsa.

Mint ismertette, az új verslemezen nagyon sok olyan költemény – akár klasszikusoké, akár kortársaké – szerepel, amelyek bizonyos kérdésekre csatanós választ adnak. A zeneszerzőgárdában pedig régi jó imerősök szerepelnek, mint például Bródy János, Tolcsvay László, Závodi Gábor, Bódi László, Lerch István, Gerendás Péter. – Nyuszi barátai és üzletfelei – illusztrálta stílusosan Micimackóval a művésznő.


INFO
Koncz Zsuzsa október 26-án lép fel
a Kölcsey Központ nagytermében, 19 órai kezdettel. Napló-előfizetők a Napló-székházban
elővételben kedvezményesen juthatnak belépőkhöz, 3000 helyett 2700 forintért,
korlátozott számban. További belépők a Kölcsey Központ jegypénztárában kaphatók.

Arról is szólt: nyolc előadáson vannak már túl, és nagyon szívmelengető élményekben volt részük. – Ennél többet persze nem árulok el, szerénytelenségnek hatna, s persze a meglepetésnek is ártana. Mint ahogy a műsort is amolyan gyártási titokként kezelem, ugyanis szeretek meglepetést okozni – mert én is szeretem, ha meglepnek, kiváltképp, ha jól lepnek meg – mosolygott Koncz Zsuzsa. Annyit persze azért elmondott, általában hogyan készül az „étlap”: – Meghatározott dramaturgia, játszási elv szerint állítom össze a műsort, mint egy színházi előadásban. Külföldre kicsit másképp kell készülni, hiszen nincs akkora affinitása az idegen ajkú közönségnek az újdonságaimra, ők inkább a bevált, ismert dalokra „vevők” ebben az „egyszemélyes színházban”.

– A stáb a megszokott: figyelmes, jókedvű gárda alakult annak idején, s az összhangot az olykori személycserék sem bontották még. Hat-nyolc személyes műszaki legénységgel utazunk, néha többen is, attól függően, mekkora a terem – engedett bepillantást az előadó a technikai kulisszák mögé. Kamionnal, mikrobusszal, személygépkocsikkal járjuk az utakat – amelyek egyre jobbak, hál’ istennek, ezt örömmel tudathatom a debreceniekkel. Már két-két és fél óra alatt haza lehet jutni, nem annyira fárasztó így a turnézás, mint régen.
hirdetés