Megnő a temető- és lakástüzek veszélye

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Mindenszentek idején gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek közöttünk. A temetők mellett sokan otthon is gyertyákkal, mécsesekkel emlékeznek, s egyre többen töklámpást is készítenek. Az év e szakaszában gyakran riasztják a tűzoltókat temetőben keletkezett tűzhöz, illetve olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.


Átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécsesek, koszorúk okoznak tüzet. Többségében néhány ezer forint kár keletkezik, de minden évben előfordul lakástűz is. Ezek oka, hogy a mécseseket, gyertyákat gyú­lékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A temetőtüzek megelőzhetőek azzal, hogy csak tartóban lévő mécsest gyújtunk meg, ezeket távozás előtt eloltjuk. A töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi – hívta fel a lakosság figyelmét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

KM
hirdetés