Megnyerte a hivatásos vadászok versenyét

Róka Bence a díjjal
Róka Bence a díjjal - © Fotó: magánarchívum
Tiszavasvári, Balatoncsicsó – Öregbítette megyénk hírnevét Róka Bence, a tiszavasvári Szikra Vadásztársaság hivatásos vadásza, hiszen az elmúlt héten megnyerte a hivatásos vadászok országos versenyét.

Az ország 22 legjobb hivatásos vadászai között lett a legeslegjobb, a megmérettetésen ugyanis megyénként egy fő vehetett részt, valamint meghívást kaptak az előző verseny 1–3. helyezettjei is. A Bakonyerdő Zrt. rendezésében a gyenesdiási lőtéren és a balatoncsicsói Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában gyakorlatban és elméletben bizonyíthatták felkészültségüket és tudásukat a részt vevő hivatásos vadászok.

Két különdíjat is kapott

– Négy részből állt az a lőgyakorlat, amelyet csütörtökön a gyenesdiási lőtéren rendeztek meg – elevenítette fel lapunk számára az emlékeket Róka Bence. – Kispuskával lőni kellett 50 méterről futó vaddisznóra és bukó célra, sörétes fegyverrel pedig futó nyúlra és repülő korongra. A lőverseny után megtekintettük még Keszthelyen a Hídvégi Béla Vadászati Kiállítást, mert másnap azzal kapcsolatban is kaptunk kérdéseket.
– Másnap az erdészeti erdei iskolában számos elméleti és gyakorlati feladatot kellett megoldanunk. Kezdtük egy 100 feladatos tesztlappal, amelyben a vadászattal, vadgazdálkodással, a vadászati joggal, a természetvédelemmel kapcsolatban voltak kérdések. Ezután 25 kérdés foglalkozott a vadászati kultúrával, szakmai dolgokkal, általános műveltséggel, s az előbb említett Hídvégi-kiállítással – folytatta Róka Bence, aki nemcsak az elsőséget szerezte meg összesítésben, de két feladat megoldásáért különdíjat is kapott.
– Volt egy olyan szituációs feladat, hogy vendéget kísérek vadászatra. Itt mindent az előírásoknak megfelelően kellett csinálni: a vendégtől elkérni a szükséges okmányokat, azokat ellenőrizni, majd adminisztrálni, s az erdei tanösvényen el is játszottuk a kísérő vadász minden feladatát.

Köszönet az édesapának

A másik, szintén különdíjat érő feladat az interaktív videó volt. Fényképeket, videórészleteket látott Róka Bence egy-egy pillanatra, s a feltett kérdésekre a megadott három válasz közül kellett a helyeset kiválasztania. A feladatok ­éppen úgy szóltak a vadbetegségekről, mint a vízi ­madarakról, a trófeabírálatokról.

Vajon mit érzett az eredményhirdetéskor? – fogalmazódik meg önkéntelenül is a kérdés.

– Természetesen nagyon boldog voltam, s arra gondoltam, hogy ennél szebben nem köszönhetem meg édesapámnak azt a sok segítséget, tudást, amit tőle kaptam az elmúlt évtizedekben. Édesapám is hivatásos vadászként dolgozott ugyanis harminc éven keresztül, így ebben a világban nőttem fel kicsi gyermekkorom óta. Sokszor elkísértem útjaira, amikor pedig már nagyobb lettem, távcsővel és fényképezőgéppel ,,felfegyverkezve” jártam az erdőt. Örömmel vettem át a munkakörét a Szikra Vadásztársaságnál – mondta befejezésül a környezetgazdálkodási agrármérnöki és vadgazdamérnöki diplomával rendelkező szakember.

KM-MML
hirdetés