Gyász

2020.02.03. 16:20

Meghalt Ivan Kral cseh zenész, Patti Smith és Iggy Pop basszusgitárosa

A zenész az 1960-as években emigrált az Egyesült Államokba.

Hetvenegy éves korában meghalt Ivan Kral cseh származású amerikai zeneszerző, basszusgitáros, producer és filmkészítő, aki pályafutása során mások mellett Patti Smith-szel, Iggy Poppal, David Bowie-val és a Blondie-val is dolgozott együtt.

Felesége, Cindy Hudson közleménye szerint Kral vasárnap hunyt el michigani otthonában. Halálát a rák okozta.

A zenész az 1960-as években emigrált az Egyesült Államokba és az 1990-es években kezdett visszatérni Csehországba, amikor már sikeres producer és koncertzenész volt.

Kral számos szólóalbumot adott ki és producerként működött közre többek között a Lucie nevű cseh rockegyüttes és Aneta Langerová cseh énekes lemezein.

Patti Smith-szel közösen jegyzik a Dancing Barefoot című slágert, amely felkerült a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát felvonultató listájára.

Kral az ENSZ-nél dolgozó szüleit követve költözött az Egyesült Államokba 1966-ban, ahol szemtanúja volt a punk és a garázszene megszületésének.

Az 1980-as években számos nagyjátékfilm, köztük a Subway Riders számára készített zenét.

A közlemény szerint a zenész utolsó, Smile című cseh albuma február 28. előtt kerül forgalomba, illetve Block, Shock, Rock című életrajza is még az idén megjelenik.

Borítókép: facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!