Megrendült Tiszavasvári lakossága

Szögi Lajos
Szögi Lajos
Tiszavasvári gyászol. A város szeretett tanára esett áldozatául a vasárnapi, Olaszliszkán történt tragédiának.

– Miért a legjobb tanárnak kellett így járnia?! Ezt hallhattuk reggel a gyerekek szájából, amikor tudomásukra jutott a szeretett ember, Szögi Lajos rettenetes halálhíre – kezdte leplezetlen megrendüléssel Halász László, a tiszavasvári Kabay János Általános Iskola igazgatója. Ezt a megrendülést, a sírás legfájdalmasabbikát, vagyis a néma gyászt olvashattuk le Szögi Lajos kollégáinak és diákjainak arcáról, de ez a szavakat nem találó érzés járta át az iskola egészét, kuporodott meg az épület szegleteiben.

Borzalmas halált halt

– Szögi Lajos 1986-tól tanított az iskolában, amelynek egykoron maga is a padjait koptatta. Ritka dolog ez manapság, és vele együtt erre mi is büszkék voltunk. Nem a gyász pillanatai mondatják velem: személyében egy végtelenül jóakaratú, kiegyensúlyozott, családszerető kollégát, és kiváló, országosan elismert szakembert veszítettünk, akit pótolni nem lehet.

– A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöki tisztét ő töltötte be. Szeretnénk sokáig nem elfelejteni, aminek a módját talán majd meg is találjuk! Rengeteg részvéttelefont kaptunk már, a városból több felajánlás érkezett, miként a tantestület is a feltétlen segítést szorgalmazza. Az iskola elhunyt kollégánkat saját halottjának tekinti. Lajos különlegesen jó ember volt, és borzalmas halált halt. Erre az egészre nincsen szó! – mondta búcsúzóul Halász László.

Nem jön hang a torkán

Csoszogó léptekkel, a könnyeit sem szégyellve érkezett az após, a 84 éves Megyeri bácsi. – Istenem, mit kellett kiállnia a két lányunokámnak, végignézni azt, ahogy az apjukat agyonverik! – sírta el nagy bánatát az idős ember.

A lányáért ment

– Három éve jöttünk Miskolcról Tiszavasváriba lakni, hogy a lányunkhoz és családjához közel legyünk – mondta Marika néni. – A vőm nagyon jó ember volt, a két kisebbik lánnyal most is azért autózott Vámosújfaluba, hogy az ismerősénél lévő nagyobbik lányát megkímélje az utazás fáradalmaitól. A tragédia még menetbe érte őket, a középső lány, a 14 éves Emese a másik nagyapjának telefonált, hogy gyertek azonnal, mert apát megölik. Azok meg voltak vagy negyvenen. Egyik se az egyébként könnyen sérült gyerekhez rohant, hanem a vétlen vőmnek estek, aki azért ment a lány után, hogy szükség esetén segíthessen. A két unokámat is majdnem kivégezték ezek a becstelenek! A két nagyobbik is teljesen kivan, de a kicsi, ötéves Zsófi torkán azóta egy hang sem jött ki. A nászasszonyom súlyos beteg, az egyetlen, drága fiuk volt, valamennyiünk támasza! Hogy mi lesz most, tessék megmondani…! – tört ki sírásba ismét Marika néni.

A tiszavasváriak gyászolnak. Szögi Lajos tanár urat mindenki ismerte és szerette. A metsző szél ellenére erről beszélnek a kapualjakban. Meg arról, hogy nincs olyan szél, amelyik e könnycseppeket felszárítaná.

A 44 éves Szögi Lajos a Kabay János Általános Iskola pedagógusa volt, gyerekként is ott tanult, s miután megszerezte diplomáját, ebben az intézményben helyezkedett el, földrajzot és biológiát tanított a gyerekeknek.

Hamari Halottak Napja

Az iskola névadója, Kabay János portréja alatt most egy frissibben készített tablót diákok karéja vesz körül. A tablót a 44 évet élt imádott tanáruk, Szögi Lajos képei alkotják. Gyertyák, mécsesek lángja próbál az égig kiáltani. Ebbe az iskolába túl hamar jött, erőszakkal költözött be a Halottak Napja.

Az iskola hétfői napja reggeli megemlékezéssel kezdődött, mécseseket, gyertyákat gyújtottak a tanár úr emlékére. A tantestület és a diákok egyöntetű véleménye, hogy egy nagyon segítőkész, szeretetre méltó, egy tisztán a szívével élő tanárt veszítettek el, aki az idén kapott új osztályt. Az iskolában hatalmas a csend, a kollegák megdöbbenve ülnek a folyosókon és némán gyászolnak.

A tanári kart és a gyerekeket is nagyon megrendítette a hír, miszerint a tanár úr elütött Olaszliszkán egy kislányt, aki könnyű sérüléseket szenvedett, majd a helyiek, mintegy megtorlásként kirángatták az autójából, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy a helyszínen életét vesztette.

A tragédia híre hamar terjedt, a tanár urat, aki idén és négy évvel ezelőtt is indult a választásokon az MDF színeiben, nem csak Tiszavasvári, hanem a fél ország gyászolja, hiszen híres természetvédő hírében állt, a Környezetvédelmi Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke volt.

  • Tragédiába torkollt a baleset
  • “Nincs jobb szó, lincshangulat volt”
  • Látogatói hozzászólások, levelek a tragédiáról
  • Hárman már őrizetben vannak  • hirdetés