Mégsem menekül meg a nyárfa?

Mégsem menekül meg a nyárfa?
Az elmúlt napokban nagy vitát váltott ki a volt SZÉSE-pályán álló nyolcvan esztendős védett nyárfa sorsa. Mint ismeretes, a területen barkácsáruház épül, így nagyon valószínűnek látszott, hogy előkerül a fűrész.  video video

Számtalan levél érkezett a Kelet-Magyarországhoz a fa megmentése érdekében, és olvasóink három napon át sms-ben is szavazhattak, melynek végeredménye szerint több mint 90 százalékuk a fehér nyár megmaradására voksolt.

Időközben az építtető OBI áruházlánc válasza is megérkezett.

– Az OBI egy beruházót bízott meg az építkezéssel, a tervrajzon akkor nem jelölték be a fát, így a tervet elfogadtuk – mondta Illés Gyöngyi marketing és PR vezető. – Sajnos, a terület elég keskeny, így a leendő áruházat nem lehet tetszés szerint elforgatni rajta, és a fa jelenleg az épület útjában van. Keressük a megoldást, de a dolgok mai állása szerint sajnos nagyon kevés az esély arra, hogy a fa megmaradjon. Most azt tudjuk megígérni, hogy ha mégis ki kell vágnunk, akkor rengeteg fát ültetünk majd helyette az áruház körül.

A város megvédi a fát

A nyárfáról szóló vitával kapcsolatban Csabai Lászlóné polgármester a következő levelet jutatta el lapunkhoz.

„Amikor az önkormányzat, a SZÉSE (akinek jelenleg a tulajdona az ingatlan) a terület komplett felújítását kezdeményezte, a Közgyűlés a hozzájárulásában egyértelművé tette, hogy a fát meg kell őrizni. Erről közgyűlési határozat van.

Való igaz, hogy ennek ellenére a beruházó úgy készíttette el az első tervet, hogy az a fa kivágásával számolt, de ehhez engedélyt az építésigazgatástól nem kapott.

Az is igaz, hogy voltak – nem vezetői, hanem ügyintézői szinten – tárgyalások, hogyha a fát esetleg kivágnák, ebben az esetben milyen zöldfelületi beruházással kárpótolják a várost.

A tárgyalások eredménye egy hónappal ezelőtt azzal zárult, hogy a Városüzemeltetési Bizottság és a főkertész nem adott hozzájárulást a védettség feloldásához. A döntést a fa állapotára, méretére, várható élettartamára vonatkozó független soproni szakértő véleménye után hozták meg.

Giba Tamás alpolgármester már nyilatkozott arról, hogy az épületet a beruházó áttervezteti úgy, hogy a fát vagy körbeépítteti, vagy a fa az áruház fedetlen növényárusító területén lesz.

Nem született olyan döntés, ami miatt a Kelet-Magyarország olvasóinak kellene tiltakoznia vagy védőláncot szerveznie.”

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés